Počinje samit G20 u Indiji

Izvor: Vostok.rs, 09.Sep.2023, 13:38

Počinje samit G20 u Indiji

U Nju Delhiju je otvoren dvodnevni samit zemalja G20. Na sastanak su pozvani lideri svih zemalja G20 i još devet država (Bangladeš, Egipat, Mauricijus, Nigerija, Holandija, Španija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman i Singapur). Glavni događaji skupa biće održani u izložbenom centru Pragati Majdan u centru prestonice.
Tema samita, čiji je domaćin Indija, je „Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost“. Moto je preuzet iz Upanišada, drevnih indijskih verskih i filozofskih tekstova. Tri glavne sesije koje će se održati tokom samita takođe nose iste naslove - Jedna zemlja, jedna porodica i jedna budućnost. Širok spektar pitanja o kojima treba razgovarati Očekuje se da će tokom događaja učesnici razgovarati o širokom spektru pitanja. To uključuje intenziviranje aktivnosti na klimatskim promenama i čistoj energiji, promovisanje brzog i inkluzivnog ekonomskog rasta, ubrzanje napretka ka ciljevima održivog razvoja, reformu multilateralnih institucija kako bi odražavale realnost 21. veka i promovisanje ženskog liderstva u različitim oblastima. Indija namerava da traži veće učešće globalnog juga u rešavanju globalnih pitanja. Uključivanje Afričke unije u G20 biće jedno od pitanja o kojima će razgovarati lideri dvadeset vodećih svetskih sila. Očekuje se da će se razgovarati i o situaciji u Ukrajini. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da Rusija blisko sarađuje sa svim zemljama G20 kako bi se suprotstavila pokušajima Zapada da povežu svetske ekonomske i humanitarne probleme sa ukrajinskim sukobom. Učešće Rusije Po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, rusku delegaciju na samitu predvodiće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Planirano je da se visoki ruski diplomata obrati na dve plenarne sednice 9. i 10. septembra. Pored toga, ministar će održati niz bilateralnih sastanaka.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.