Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje Kosova ne pre marta

Beograd -- Nakon završetka pregovora, većina onih koji prate dešavanja na Kosovu smatra da do raspleta tog pitanja neće doći u decembru.

Oni smatraju i da bi u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova usledila reakcija Srba, pre svega sa severa Kosova. Neuspeh pregovora o Kosovu je ono što su svi i očekivali, smatra Ivan Vejvoda, nekadašnji savetnik za spoljnu politiku Zorana Đinđića i direktor Balkanskog fonda za demokratiju.

"Sad će sve oči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti uprte u generalnog sekretara i Savet bezbednosti, a ne verujem da se išta može dogoditi što je značajnije pre, odnosno posle Nove godine", kaže on.

"Dakle, ja mislim da negde sredinom januara možemo očekivati rezultat, povoljan ili nepovoljan, u samim Ujedinjenim nacijama, tj. da li će Savet bezbednosti doneti neku odluku ili neće", smatra on.

Vejvoda se osvrnuo i na izjavu ruskog predstavnika u "trojci", koji je rekao da će odluku o tome šta dalje doneti Savet bezbednosti i nacionalne vlade.

Vejvoda smatra da to pokazuje da se u međunarodnoj zajednici očekuje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, ali da ne veruje da bi do toga moglo da dođe pre kraja februara ili početka marta.

Srbiji u tom slučaju ne ostaje ništa drugo osim da odluku Prištine o nezavisnosti proglasi nevažećom i da diplomatskim putem pošalje poruku zemljama koje bi tu nezavisnost priznale, kaže Vejvoda.

"Pored toga, može da povuče niz poteza, od kojih je jedan eventualno povlačenje ambasadora na neko vreme iz zemalja koje to budu učinile", kaže on.

"Ali, mislim da Srbija mora razborito i trezveno da razmišlja koji su to potezi koje može da povuče, a da pri tom najviše sebi ne učini nažao, s obzirom na neophodnost i prioritet evropskih integracija, što je bitno vezano za buduće investicije", kaže on.

I nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da će Albanci čekati instrukcije Vašingtona pre bilo kakvih odluka i da ozbiljnije poteze Prištine ne treba očekivati pre marta.

Međutim, u slučaju proglašenja nezavisnosti treba očekivati reakciju Srba u pokrajini, kaže Ivanović.

"Ukoliko kosovska skupština proglasi nezavisnost, sasvim sam siguran da će jačati tendencija da se sever o tome izjasni, da to ne prizna i da time proglasi otcepljenje od Kosova", smatra on.

"U slučaju da se sever tako izjasni, sasvim je sigurno da će se Srbi u malim enklavama osetiti još ugroženijim i, u nedostatku adekvatnog poziva iz Beograda da ostanu, to će ih navesti da spakuju stvari i da krenu", smatra on.

"A to bi oslabilo srpsko telo ovde i onima koji su ostali bile bi smanjene šanse da prežive i u političkom i u fizičkom smislu", kaže on.

Ivanović kaže da, ako i kada do rešenja za Kosovo dođe, to će biti rezultat dogovora SAD, Rusije i EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.