Ove nedelje bez rezolucije

Izvor: B92, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ove nedelje bez rezolucije"

Beograd, Priština -- Direktor Balkanskog instituta za demokratiju Ivan Vejvoda smatra da ove nedelje neće biti glasanja o nacrtu rezolucije o Kosovu.

Ivan Vejvoda je, gostujući u emisiji Poligraf na TV B92, rekao da je u ovom trenutku jasno da bi Rusija stavila veto na predlog rezolucije SAD i Evropske unije kojom se Kosovu daje nezavisnost.

"Najavljeno je, a mislim da je to važno, da će Vladimir Putin otputovati u SAD, gde će 1. i 2. jula imati sastanak u privatnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kući predsednika SAD Džordža Buša", kaže on.

"Ako na samitu G8 ništa ne bude razrešeno, ako ne bude dogovora o tome kako izaći pred SB UN, ta poseta Putina ostaće kao naredna mogućnost za neki dogovor", kaže Vejvoda.

Vejvoda kaže da će Kosovo na samitu G8 biti samo jedna od tema. Ako Putin i Buš ne približe stavove o Kosovu tokom samita, glasanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija će, najverovatnije, biti odloženo, makar do jula, ocenjuje Vejvoda.

"Mislim da SAD žele da izbegnu sudar koji bi mogao da dovede do veta Rusije, samim tim do nestabilnosti u regionu. Mislim da Evropa tu ima jasan stav, da želi da pošto-poto, jer EU preuzima mandat na Kosovu, sve ostane u okviru institucija. Zato će, verovatno, biti ubeđivanja da SAD ne guraju taj papir na silu", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.