Oštrija kontrola partijskih kasa

Izvor: B92, 28.Apr.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštrija kontrola partijskih kasa

Beograd -- Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Prema predlogu, za kršenje zakona predviđena je i krivična odgovornost.

Vlada Srbije je usvojila predlog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji predviđa oštriju kontrolu partijskih kasa.

Za kršenje zakona se uvodi krivična, umesto dosadašnje prekršajne odgovornosti, ali će biti ukinuto ograničenje koliko novca stranke mogu da prikupe i potroše u kampanji.

Predlogom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona koji je usvojila Vlada za rad parlamentarnih stranaka, kao i do sada, iz budžeta Srbije biće izdvajano 0,15 odsto, a stranke imaju mogućnost da prikupljaju sredstva i iz privatnih izvora.

Ograničenje o visini sredstava koja stranka može da prikupi je ukinuto, a iznos koji jedno pravno ili fizičko lice godišnje može dati stranci u toku godine povećan je sa 10 i 100 na 20 i 200 prosečnih plata.

Sve uplate strankama veće od 1.000 dinara moraće da idu preko računa, a sve donacije veće od jedne prosečne plate javno se objavljuju.

Stranka koja u izbornoj kampanji želi da koristi sredstva iz budžeta moraće da položi jemstvo, a ukoliko na izborima ne osvoji jedan odsto važećih glasova moraće da vrati novac.

Agencija za borbu protiv korupcije imaće veća ovlašćenja u kontroli partijskih kasa, a predviđene su i zatvorske i novčane kazne za kršenje zakona.

Oštrija kontrola finansiranja stranaka jedan je od uslova Evropske unije u procesu integracije Srbije, a Vlada je Skupštini predložila da zakon usvoji po hitnom postupku.

Podsetimo, u Srbiji do danas nijedna stranka nije kažnjena na osnovu Zakonu o finansiranju stranaka koji je usvojen još 2003, i pored očiglednih nepravilnosti.

Više o ovoj temi možete čuti od Đorđa Vukovića iz CESID-a, koji je gostovao u vestima B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.