Izvor: B92, 17.Mar.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Vratiti imovinu

Beograd -- Zaštitink građana Srbije Saša Janković ocenio da se odlaganjem donošenja zakona o povraćaju imovine nastavlja kršenja imovinskih prava hiljada građana Srbije.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom nakon sastanka Jankovića i predstavnika Mreže za restituciju u Srbiji, zaključeno je da je ključni problem za povrećaj imovine nedostatak potpunih, tačnih i ažurnih evidencija o imovini u posedu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države.

Zaštitnik građana je najavio da će od resornih ministarstava tražiti da obaveste sve organe o obaveznom prijavljivanju državne nepokretne i pokretne imovine Republičkoj direkciji za imovinu, koja treba da sačini evidencije o imovini Republike Srbije.

Janković je najavio i da će utvrditi da li je kompletiran pravni okvir za izdavanje dokumenata neohodnih za dokazivanje prava vlasništva za vlasnike nacionalizovane imovine.

Pojedine lokalne samouprave, navodi se, odbijaju da izdaju dokumenta za dokazivanje prava vlasništva nad zemljištem na kojem se nalaze građevinski objekti, tvrdeći da su za to neophodna podzakonska akta na republičkom nivou, dok republički organi tvrde da ti akti nisu potrebni.

Na sastanku je ocenjeno da građne dodatno diskriminiše to što se odlaže povraćaj imovine građanima, dok se istovremeno primenjuje Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama, a imovina je vraćena na korišćenje i pojedinim porodicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.