Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Kosovu sa SRS i SPS

Beograd -- U Vladi Srbije su održane konsultacije Vojislava Koštunice sa predstavnicima SRS-a i SPS-a.

Tomislav Nikolić je nakon sastanka izjavio da je na konsulatacijama sa premijerom Vojislavom Koštiunicom došao do zajedničkog teksta, kako ne bi bilo sporenja na sednici Skupštine kada se bude razmatrao Predlog rezolucije za pregovore o Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da će skupština doneti odluku o rezultatima pregovora o Kosovu nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što oni budu završeni. Takodje, skupština zadržava pravo da se to pitanje kao važno stavi na referendum kako bi se gradjani izjasnili, rekao je Nikolić.

Vojislav Koštunica, osim sa radikalima u toku popodneva je razgovarao i sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije o rezoluciji Vlade o Kosovu. Za Socijalističku partiju Srbije je najvažnije da buduća rezolucija Skupštine Srbije predviđa rešavanje statusa Kosova skladu sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije, izjavio je večeras agenciji Beta predsednik Glavnog odbora SPS Ivica Dačić. On je, nakon konsultacija sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, dodao da će SPS podržati rezoluciju ukoliko taj dokument bude predviđao da rešenje za Kosovo treba tražiti u suštinskoj autonomiji i značajnoj samoupravi te teritorije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a.

Inače, tekst Predloga rezolucije sadrži devet tačaka u kojima su sadržani već poznati stavovi Vlade o reševanju kosovskog problema poput onog koji se odnosi na teritorijalni integritet i suverinet Srbije na tom prostoru.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić izjavio je pre sastanka da bi bilo dobro da se rezolucija u skupštini donese jednoglasno i pozvao demokrate da se vrati u parlament: "Insistiraćemo na tome da to pitanje utvrđivanja statusa i ne bude toliko bitno zato što je status Kosova i Metohije utvrđen. Insistiraćemo na tome da građani Srbije referendumom potvrde ono što bude eventualno dogovoreno i potpisano na tim razgovorima, a insistiraću i na tome da budu dve tačke dnevnog reda, jedna predlog rezolucije, a druga predlog članova tima koji će tamo da učestvuje".

Poslednji referendum - farsa

Podsećamo, poslednji put referendum u Srbiji održan je tokom vlasti Slobodana Miloševića i radikala, aprila 1998. godine. Gotovo 95 odsto izašlih građana tada je glasalo protiv mešanja stranog faktora u rešavanje kosovskog konflikta.

Uprkos rezultatima referenduma, vlast samo pola godine kasnije, oktobra 1998. prihvatila je angažovanje posmatrača OEBS-a. Usledilo je dalje mešanje stranog faktora kroz organizovanje neuspelih pregovora u Rambujeu, pa mnogo drastičnije "mešanje" - NATO bombardovanje.

Rat je okončan povlačenjem snaga Srbije i SRJ sa Kosova i konačnim uspostavljanjem međunarodne administracije u toj pokrajni, koja traje i danas.

Da li su svi dobili Nacrt rezolucije

Poslanik SPS-a Milorad Vučelić tvrdi da su sve parlamentarne stranke dobile nacrt rezolucije i da socijalisti imaju neke primedbe, ali i da one nisu od suštinskog značaja: "U suštini je to jedna redukovana ili malo eksplicitnija i žešća verzija teksta koji proističe iz govora koji je predsednik Vlade održao u Savetu bezbednosti, a za koji sam već u više navrata rekao da smatram da je gotovo besprekoran".

Međutim i iz opozicije, ali i od koalicionih partnera, stigle su tvrdnje da tekst rezolucije Vlade o Kosovu nije stigao: "Ono što je krajnje simptomatično, problematično i što je već prešlo u naviku kada je u pitanju metod rada Vojislava Koštunice da se on prethodno prvo usaglasi sa Tomislavom Nikolićem i sa Vučelićem, pa tek potom obaveštava poslanike vladajuće koalicije. Očigledno je da koalicija Koštunica, Milošević i Šešelj funkcioniše i kada je u pitanju rezolucije o Kosovu i Metohiji", kaže poslanik SDP-a Meho Omerović.

U međuvremenu, Vlada Srbije je zvanično uputila zahtev republičkom parlamentu da se zakaže sednica na kojoj bi se Vlada obratila parlmentu i obrazložila rezoluciju o Kosovu.

Predsednik parlamenta Predrag Marković rekao je da će sednica biti održana najverovatnije sledećeg vikenda, ali da će tačan termin biti utvrđen nakon sastanka sa šefovima poslaničkih grupa.

Ahtisari: Šatl-diplomatija

Što se tiče međunarodne zajednice, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je da dolazi na Balkan sa ciljem da čuje stavove svih strana koje kreću u pregovore o statusu Kosova.

On je rekao da će voditi šatl-diplomatiju, ali je naglasio da će njegov cilj biti da konačno ohrabri kosovske Albance i Srbe, Beograd i Prištinu da krenu u direktne pregovore: "Mislim da svi razumeju da ovaj proces ne može da traje večno. Moramo napredovati najbrže što možemo. Bez nepotrebne žurbedefinitivno ćemo nastaviti tempom koji je unapred određen, jer ima dosta pitanja koje moramo da pokrijemo".

Ahtisari je rekao i da će konsultovati i uvažiti sva mišljenja, ali da su od najveće važnosti smernice koje je utvrdila Kontakt grupa: "Što se tiče Kosova posao je već započet. Svesni smo da se tim pitanjem Kontakt grupa bavi već godinama i veoma je bitno što su osnovni principi usvojeni kao doklument Saveta bezbednosti. To zapravo daje mišljenje grupe čiji su članovi veoma bitne države, ali i generalni okvir za taj zadatak."

Govoreći o stavu slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka o nezavisnosti Kosova Ahtisari je rekao da su dobro došle sve ideje, "ali da nikada neće komentarisati ideje o procesu pregovora o statusu Kosova".

Tri dokumenta za razgovore o statusu

Politička grupa albanskih partija za pripremu dokumenata o statusu Kosova, usvojila je tri osnovna dokumenta koji ce biti predati Pregovarackoj grupi Kosova na dalje usaglašavanje o političkom statusu.

Prema saopstenju koordinatora radnih grupa za status Bljerima Šalje, radi se o "Osnovnim tačkama pozicija kosovske delegacije oko procesa rešavanja statusa Kosova", "Organizacionoj strukturi ekspertskih radnih grupa" i "Logističkom delu organizacije političke grupe i radnih grupa".

Političku radnu gupu čine visoki politički savetnik predsednika Ibrahima Rugove Skender Hiseni, Kol Beriša (Demokratski saveza Kosova), Jakup Krasnići (Demokratska partija Kosova), Ardian Đini (Alijansa za budućnost Kosova) i Iljber Hisa iz Ore.

Njihov je zadatak da pripreme sva politička dokumenta i stavove oko pregovora o statusu koje potom usvaja Pregovaracka grupa, odnosno delegacija Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.