Nova poruka: Hitno FOTO

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 11:13

Nova poruka: Hitno FOTO

Brisel -- Izvestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Beograd i Prištinu pozvali danas obe strane da hitno pronađu mirno i održivo rešenje situacije na KiM.

Vladimir Bilčik, Viola fon Kramon, Tanja Fajon i Romeo Francu su u zajedničkom saopštenju izrazili duboku zabrinutost zbog tenzija na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak i pozvali na povratak dijalogu uz posredovanje EU.

"Želimo da vidimo povlačenje specijalne policije i svih jedinica vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i uklanjanje blokada puteva. Trebalo bi prestati sa jednostranim akcijama i provokacijama i zapaljivom retorikom, koje povećavaju tenzije i utiču na dobrobit lokalnih zajednica", stoji u pisanom saopštenju četiri parlamentarca.

Oni pozivaju EU i njene partnere da nastave rad na deeskalaciji krize, a lidere Beograda i Prištine da koriste platformu dijaloga uz posredovanje EU za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona vezana za slobodu kretanja.

"Ponavljamo da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova preduslov za pristup obe zemlje EU, a od suštinskog značaja za obezbeđivanje stabilnosti i prosperiteta u širem regionu. Pozivamo obe strane da se aktivno i konstruktivno ponovo uključe u dijalog koji vodi specijalni predstavnik EU, u cilju dolaska do sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropski parlament: Beograd i Priština hitno da nađu rešenje kroz dijalog

Izvor: Blic, 28.Sep.2021

Izvestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Beograd i Prištinu pozvali su danas obe strane da hitno pronađu mirno i održivo rešenje kako bi se osigurala bezbednost svih građana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.