Nezahvalno postavljati rokove

Izvor: S media, 24.Nov.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezahvalno postavljati rokove

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izjavila je da je plan države da do kraja januara 2011. godine odgovori na upitnik Evropske komisije vrlo ambiciozan jer smatra da je nezahvalno postavljati takve rokove.

"To je prilično zahtevan posao, koji će iziskivati koordiniran rad svih ministarstava i institucija, a sigurno će biti i dodatnih pitanja", izjavila je Bobić Tanjugu.

Srbija je, podsetila je ona, pretposlednja zemlja u regionu, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je u procesu pridruživanja EU, priprema odgovore na upitnik, tako da je imala priliku da "uči" od drugih država i da se upozna sa njihovim iskustvima.

Tu proceduru su, kako je podsetila Bobić, prošle Crna Gora, Albanija, a prethodno i Makedonija i Hrvatska, pa su pitanja i teme na koje će Srbija morati da odogova, jednim delom već poznate.

File: Nova faza u odnosima EU i Srbije

Prema njenim rečima, nova faza u odnosu sa EU će početi otvaranjem pregovora, a do tada bi Vladi Srbije prioritet trebalo da bude ispunjavanje političkih zahteva EU, neophodnih ne samo zarad integracija, već i poboljšanja uslova života u Srbiji.

"Tu, pre svega, mislim na vladavinu prava, izgradnju institucija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jasnu raspodelu vlasti i uspostavljanje sistema kontrole, što su strukturni problemi u Srbiji", navela je Bobić.

Ona smatra da "tehnički jeste izvodljivo" da Srbija dobije status kandidata do kraja naredne godine, a da pregovore započne do kraja mandata ove vlade.

"Tehnički mogućnost postoji, pošto će EK sigurno do kraja sledeće godine, jer im je takav interni plan, na osnovu odgovora na upitnik pripremiti, mišljenje o zahtevu Srbije za članstvo", objasnila je Bobić.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.