Nesvrstani i zvanično u Beogradu

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2011, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesvrstani i zvanično u Beogradu

BALI - Ministri zemalja članica Pokreta nesvrstanih zvanično su usvojili na ministarskoj konferenciji Pokreta, koja se danas završava na indonežanskom ostrvu Baliju, odluku da se naredni sastanak Pokreta nesvrstanih održi 5. i 6. septembra u Beogradu, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić, koji je prisustvovao konferenciji i održao govor pred članicama Pokreta, izjavio je Fonetu da će sastanak u Beogradu biti prilika da sa više od 100 zemalja sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << "obnovimo i osnažimo odnose".

"To će biti prilika i da se govori o trenutnom stanju stvari u međunarodnim odnosima, ali i ekonomskoj saradnji", istakao je Jeremić, prenosi RTS.

Kako je najavio šef srpske diplomatije, sastanku u Beogradu prisustvovaće i predstavnici bivših jugoslovenskih republika, dodajući da je ugled Jugoslavije i dalje veliki, iako se ona raspala pre 20 godina.

"Od velike je važnosti što imamo prolaz ka tako velikom broju zemalja. Mi smo zemlja koja ima potrebu da u diplomatskom smislu opšti sa svima iz svih delova sveta, jer imamo taj veliki problem, Kosovo, koji rešavamo diplomatskim putem", naglasio je Jeremić.

Ministar je podsetio da većina zemalja članica Pokreta nesvrstanih nije priznala nezavisnost Kosova. "Konferencija je bila dobra prilika da ponovimo naše stavove, da zatražimo nastavak principijelne podrške našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu", rekao je Jeremić.

Tokom ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih, Jeremić je imao susrete sa ministrima Iraka, Pakistana, Egipta, Indonezije, Malezije, Azerbejdžana, Alžira, Južnoafričke Republike, Butana, Singapura, Mauricijusa, Lesota, Bangladeša.

Ministri čije su zemlje članice Pokreta odlučili su da prihvate Fidži i Azerbejdžan kao 119. i 120. punopravnog člana. Održavanje ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih na Baliju prate velike mere bezbednosti, kao i veliki broj novinarskih ekipa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.