Izvor: B92, 15.Okt.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka vraća izbeglice sa Kosova?

Berlin -- Nemačka je odlučila da 14.000 izbeglica sa Kosova, 10 godina posle rata, mora napustiti državu, piše "Zidojče cajtung".

U ovom trenutku u Nemačkoj nalazi se više od 14.000 izbeglica sa Kosova kojima nije odobren ostanak i oni čekaju deportaciju.Sporazum predviđa da se sve osobe koje nemaju stalno prebivalište u Nemačkoj, i za koje se može sa sigurnošću utvrditi da su u Nemačku došli s Kosova, moraju vratiti u svoju zemlju.Dodaje se i da je bilatralni sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nemačke i Kosova spreman za ratifikaciju ove jeseni.

Proces je započet 2008. godine kada je na Kosovo vraćeno oko 900 ljudi, piše list.

Uprkos kritikama i primedbama da ne poznaje trenutnu političku situaciju na Kosovu, nemačka vlada je uverena da će se povratnici brzo uklopiti, što zasniva na informacijama o smanjenju nacionalno motivisanih napada u toj regiji.

Već dugi niz godina Nemačka pokušava da smanji broj kosovskih izbeglica, motivišući ih novčanom naknadom i preuzimanjem troškova za selidbu, ali se većina oglušila na tu "pomoć", konstatuje nemački dnevnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.