Izvor: B92, 18.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opasnosti od nasilja

Beograd -- Prema tvrdnji srpskih izvora u Bujanovcu i Preševu, na jugu Srbije je sve veći strah od moguće eskalacije nasilja.

Međutim, predsednik SO Preševo i lider PDD-a Riza Halimi, kaže da na jugu Srbije nema opasnosti od nasilja. Prema njegovim rečima, mogući su samo sporadični incidenti, ali nema šanse da bude masovnih, radikalnijih poteza i oružanih delovanja.

On je u izjavi za novosadski "Građanski list" rekao da postoji određeno političko nezadovoljstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali da nema ničeg što bi ukazivalo na neko ozbiljnije pogoršavanje situacije na ovom području.

Sličnog mišljenja je i UNMIK, koji procenjuje da nema razloga da se veruje da se neka grupa sa Kosova priprema za oružane sukobe na jugu Srbije. Protparol UNMIK-a Neradž Sing, rekao je elektronskim medijima u Proštini da je situacija na Kosovu mirna i stabilna. "Mi nemamo informacije koje bi bile razlog da verujemo da se priprema novi konflikt u tim zemljama". On smatra da ilegalni prelasci preko granica, koji su pominjani kao problem, nisu ništa novo i da UNMIK nema podatke da oni koji ilegalno prolaze granice, pripremaju nešto na šta se aludira, odnosno sukobe.

Skupštinski odbor upozoren o mogućim opasnostima

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić, međutim, podseća da su on i načelnik Generalštava VSCG Branko Krga, u četvrtak upoznali skupštinski Odbor za bezbednost sa mogućim opasnostima po bezbednost zemlje.

Davinić je rekao i da je VSCG spremna da odgovori na sve eventualne pokušaje ugrožavanja bezbednosti na jugu Srbije i da građani nemaju razloga da budu "prekomerno uznemireni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.