Izvor: B92, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne zanima nas šta kažu radikali"

Sremska Mitrovica, Niš -- Protest osuđenika iz kaznenih zavoda u Zabeli, Nišu i Sremskoj Mitrovici ušao u treći dan, traže ispunjavanje obećanja vlasti.

Osuđenici odbijaju uzimanje hrane i radne obaveze, zahtevajući hitno zakazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije i izglasavanje Zakona o amnestiji. U oktobru je bivši direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde Dragoljub Lončarević javno obećao da će Zakon o amnestiji biti donet do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 15. novembra.

Osuđenici iz Niša kažu da nije u redu da SRS njima trguje, reagujući na izjavu Tomislava Nikolića da će radikalski poslanici glasati za Zakon o amnestiji, pod uslovom da uz osuđenike budu abolirani i jataci Ratka Mladića.

"Malo nas brine njihova ucena, pošto oni, ne samo da ucenjuju drzavu, nego na neki način ucenjuju i nas. Oni traže od države da se amnestiraju jataci Ratka Mladića koji su ga štitili, skrivali, ili već šta su radili, a koji nisu ni osuđeni, što je nemoguće. Mislimo da nije u redu da se vrši trgovina preko nas, osuđenih lica, ipak je nas više hiljada, koji čekamo tu amnestiju, naspram tih nekoliko jataka", kaže osuđenik iz Niša.

Osuđenici iz Sremske Mitrovice kažu da ih uopšte ne zanima to što radikali izjavljuju. "U principu, mi nemamo nikakvu reakciju, niti nas uopšte zanima šta radikali traže, ili šta ne traže. Nas samo zanima ono što je ministar pravde, Zoran Stojković obećao, odnosno, praktično iza toga stoji cela Vlada Srbije. Oni imaju potrebnu većinu u Skupštini Srbije da izglasaju taj zakon, znaci, radikali njima uopste ne trebaju da bi se izglasao taj zakon. Najbitnije je da gospodin Predrag Markovic zakaže sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se izglasati Zakon o amnestiji", kaže osuđenik iz Sremske Mitrovice.

U Sremskoj Mitrovici, Zabeli i Nišu je za sada mirno, kažu osuđenici. Niko od upravnika pomenuta tri zavoda, kao ni zaposleni u Upravi za izvrsenje zavodskih sankcija, do sada nije dao bilo kakve izjave vezane za stanje u zatvorima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.