Izvor: B92, 13.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena rasprava o Cefti

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi - Cefta.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je u sredu da će ratifikacijom tog sporazuma srpska ekonomija profitirati i da će u Srbiji biti više investicija. Sporazum su 19. decembra 2006. godine potpisale Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Srbija, Crna Gora i UNIMK, u ime Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sporazumom je predviđena liberalizacija javnih nabavki i jače privlačenje investicija u zemlje potpisnice, a povećava se i šansa za izlazak na evropsko tržište po preferencijalnom, povlašćenom tretmanu.

U nastavku sednice predviđeno je razmatranje izmena Zakona o duvanu i Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola iz Kjota, uz okvirnu konvenciju UN o promeni klime, koje je, kao i prethodne akte, podnela Vlada.

Na ovoj sednici treba da se izaberu predsednik, potpredsednik i članovi Saveta državne revizorske institucije, koje je predložio skupštinski Odbor za finansije.

Takođe, Skupština je započela i raspravu o izmenama Zakona o duvanu. Izmene su predložene radi usaglašavanja domaćeg zakonodavstva s pravilima Evropske unije, Svetske trgovinske organizacije i sporazumom CEFTA.

Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da zakon o duvanu reguliše veoma važnu oblast sa ekonomskog stanovišta, jer je u toj oblasti zaposleno oko 130.000 ljudi.

Novi poslovnik

Od konstituisanja polovinom februara do danas, Skupština Srbije nije donela nijedan zakon. Od maja i formiranja vlade do danas poslanici su radili ukupno 28 dana. Za to vreme, izmenili su Zakon o krivičnom postupku, ratifikovali niz sporazuma i sastajali se zbog Kosova.

Danonoćni rad koji je najavljivao predsednik Skupštine preuzimajući funkciju, poslednjih dana doveden je u pitanje i zbog odlučnosti poslanika da ne rade kada nema direktnih televizijskih prenosa.

U međuvremenu, menja se Poslovnik o radu Skupštine, koji unosi novine u srpski parlament. "Novi ustav, novi Poslovnik" - to je u najkraćem objašnjenje zbog čega se, ponovo, donosi novi pravilnik o radu srpskog parlamenta.

Zoran Šami, poslanik DSS-a kaže da se ne može govoriti o restriktivnosti poslovnika:

"Poslovnik nije napisan restriktivno, čak smo vreme za raspravu produžili s pet na pet i po sati uz pozitivnu diskriminaciju manjih poslaničkih grupa koje dobijaju nešto više nego veće grupe, ali niko nije dobio manje vremena nego što već sad ima".

Vladajuća većina najavljuje i ubrzanu proceduru u donošenju pojedinih, reformskih zakona, što bi trebalo da poboljša rezultat rada poslanika jer se za ovo pola godine na tom polju nisu proslavili.

Predsednik poslaničke grupe SRS, Tomislav Nikolić kaže da ta stranka neće podržati izmene poslovnika:

"Mi u tom predlogu nismo hteli da učestvujemo. Ne želimo da damo alibi za uništavanje poslaničkih prava i za srozavanje nivoa demokratije dostignutog u Narodonoj skupštini. Dakle, kada to bude zvanično, predlog zakona na dnevnom redu, uložićemo amandmane, pokušati da popravimo ono što se popraviti može, ako većina ostane pri tome da poslanik ništa ne znači u Narodnoj skupštini, tražićemo načina da i u tom takvom poslovniku ostvarimo svoja prava".

Novim poslovnikom ukidaju su novčane kazne koje su do sada bile određene za poslanike koji vređaju kolege i dostojanstvo parlamenta. Za to će, ukoliko Poslovnik bude usvojen, biti kažnjavani udaljavanjem sa sednice, a ne udaranjem po džepu.

Sastanak Tijanić-Dulić

Atraktivni način preslišavanja izvršne vlasti, planiran novim Poslovnikom za poslednji petak u mesecu, međutim, predviđa direktan televizijski prenos. Bez prenosa poslanici ni ovih dana nisu radili, a do kada će to tako da bude, u parlamentu su odgovor tražili od direktora Javnog medijskog servisa Srbije Aleksandra Tijanića:

"Ne sme problem direktnih prenosa, odnosno stav RTS-a u odnosu na direktne prenose da predstavlja smetnju u radu parlamenta, ali takođe je neprihvatljivo da parlament svojom satnicom rada uređuje program RTS-a. Dogovorili smo se da se napravi radna grupa koja će trajno uzeti da reši pitanje na koji će se način ubuduće pratiti rad parlamenta", kaže Tijanić.

Dogovoreno je da rešenje za taj problem pronađe radna grupa jer dosadašnja nisu po volji ni RTS-u ni poslanicima.

Radikali i socijalisti neće da rade bez kamera

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, pošto su poslanici opozicionih Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije napustili skupštinsku salu.

Oni su to učinili jer je na RTS-u prekinut direktni prenos sednice zbog prenosa četvrtfinalne utakmice na Evropskom prvenstvu u košarci u Madridu između Rusije i Francuske.

Pred kraj direktnog prenosa skupštinske rasprave, poslanica SRS-a Nataša Jovanović rekla je da će se poslanici te stranke vratiti sutra i poručila da direktor RTS-a Alkesandar Tijanić "ne sme da se poigrava sa poslanicima".

Rajko Baralić iz SPS-a najavio je da će se poslanici te stranke vratiti u skupštinsku salu kada bude omogućen direktan televizijski prenos rasprave.

Zaključujući načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, predsedavajući, potpredsednik parlamenta Miloljub Albijanić, pročitao je dopis u kojem je direktor RTS-a Aleksanadra Tijanić obavestio predsednika Skupštine Olivera Dulića o mogućnostima direknog prenosa skupštinske rasprave na RTS-u.

Albijanić je naveo da u dopisu piše da je za danas i sutra planiran prenos skupštinske rasprave do 18.55, a u slučaju produženog rada parlamenta, omogućen je odloženi snimak večeras i sutra uveče od 21.30.

Direktor RTS-a danas se sastao sa predsednikom parlamenta koga je obavestio da će ta televizija u narednih nekoliko dana obezediti direktne i odložene prenose skupštinske rasprave.

Skupština će rad nastaviti sutra raspravom o ratifikaciji Kjoto protokola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.