Nacrt Povelje UN - sedam decenija

Izvor: Akter, 21.Avg.2014, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt Povelje UN - sedam decenija

Pre tačno sedam decenija, predstavnici SAD, Velike Britanije, Kine i SSSR-a počeli su konferenciju na kojoj je prihvaćen nacrt povelje Ujedinjenih nacija

Na imanju Dambarton Ouks, kod Vašingtona, predstavnici četiri zemlje su 21. avgusta 1944. godine počeli raspravu, koja je trajala 74 dana, o osnovnim postavkama potonje Organizacije ujedinjenih nacija i osnivanju četiri glavna organa UN - Saveta bezbednosti, Generalne skupštine, Međunarodnog suda pravde i stalnih sekretarijata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
Sovjetski Savez je odmah tražio pravo veta u predloženom Savetu bezbednosti, a taj zahtev je rešen tek na Konferenciji na Jalti, pola godine godine kasnije, od 4. do 11. februara 1945.

Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt, britanski premijer Vinston Čerčil i sovjetski lider Josif Staljin postigli su na Krimskoj konferenciji na Jalti sporazum o budućem načinu glasanja u UN, po kome je pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Sovjetski Savez, Kina, Velika Britanija i Francuska - dobilo pravo veta.

Generalna skupština je definisana kao "najdemokratskiji" organ, u kojem svaka članica ima po jedan glas.

S konferencije na Jalti, gde su početkom 1945. godine razmatrani i poslednji potezi vezani za konačno razračunavanje s Hitlerovom Nemačkom, upućen je međunarodni poziv za sledeću konferenciju u San Francisku, u Kaliforniji, na kojoj je nacrt iz Dambarton Ouksa transformisan u Povelju Ujedinjenih nacija.

Tekst je usvojen na konferenciji delegata u San Francisku, koja je trajala od 25. aprila do 26. juna 1945. godine i na kojoj su prisustvovali predstavnici 50 država, među kojima Jugoslavije.

Povelja je stupila na snagu 24. oktobra 1945. a u njoj je navedeno: "Mi, ujedinjeni narodi, odlučni smo da sačuvamo buduća pokoljenja od užasa rata, koji je dva puta u toku našeg života doneo čovečanstvu neopisive patnje, i potvrdimo veru u osnovna prava čoveka, u dostojanstvo i vrednost ljudske ličnosti, u ravnopravnost muškarca i žene, velikih i malih naroda...".

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

VELIKA GODIŠNJICA: Sedam decenija od nacrta Povelje UN

Izvor: Kurir, 21.Avg.2014

21. avgusta 1944. lideri SAD, Sovjetskog Saveza, Kine i Velike Britanije počeli raspravu o nacrtu povolje buduće Organizacije ujedinjenih nacija..BEOGRAD - Pre tačno sedam decenija, predstavnici četiri svetske sile - SAD, Velike Britanije, Kine i Sovjetskog Saveza - počeli su konferenciju na kojoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.