Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva za nastavak konsultacija

Moskva, Vašington -- Rusija smatra da je odluka Martija Ahtisarija da preda Savetu bezbednosti UN plan budućeg statusa Kosova preuranjena.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin je u pismenoj izjavi naveo da su pregovori u Beču završeni bez rezultata, da su o statusu Kosova strane ostale na suprotnim pozicijama, što se i "očekivalo".

On smatra da je bilo teško očekivati nešto drugo kad je od početka postojala naklonjenost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednoj strani u pogledu statusa Kosova, kada su postojale izjave o već unapred rešenim pitanjima suvereniteta pokrajine i stavljeni veštački rokovi koji su otežali nalaženje kompromisa.

"Smatramo odluku specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija da prekine pregovore i preda svoj plan UN preuranjenim. Bez saglasnosti obe strane na osnovu kompromisa, ti predlozi ne mogu da garantuju stabilno, trajno rešenje problema", naveo je Kaminjin.

Predstavnik ruskog MIP-a je pozvao na "nastavak nepristrasnih konsultacija", na postepeno širenje polja saglasnosti učesnika pregovora u interesu nalaženja rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i principa međunarodnog prava.

Frid: Kosovo nije presedan

Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid odbacio je juče u Vašingtonu ocene da bi nezavisnost Kosova samo ohrabrila druge separatističke pokrete u Evropi.

Frid je, posle posete Srbiji, Kosovu i Makedoniji, novinarima rekao da situacija na Kosovu "nije presedan koji će važiti za bilo koju drugu oblast", bez obzira da li je reč o Abhaziji, Južnoj Osetiji, Čečeniji ili Korzici.

Poslednja runda pregovora o predlogu izaslanika UN Martija Ahtisarija održana je u subotu u Beču. Beograd i Priština ostali su na suprotstavljenim stranama, a Ahtisari je najavio da će do kraja marta svoj predlog poslati Savetu bezbednosti UN.

Rusija je iskazala veliku rezervu prema Ahtisarijevom planu. Frid je, međutim, rekao da su SAD i ostale države koje učestvuju u pregovorima do sada dobro sarađivale s Rusijom. "Ne očekujem da će Rusi uložiti veto", rekao je Frid.

Holbruk: Rusija će biti kriva ako izbije rat

Ukoliko Rusija stavi veto na plan Martija Ahtisarija ili odloži pregovore o planu, izazvaće novi talas nasilja, a moguće čak i rat, piše Ričard Holbruk za "Vašington post".

"Ako Rusija blokira Ahtisarijev plan, za haos koji će uslediti biće odgovorna Moskva i on će uticati na druge aspekte odnosa Rusije sa Zapadom", navodi se u autorskom tekstu bivšeg američkog izaslanika za Balkan.

Srbija mora da se suoči sa činjenicom da je izgubila Kosovo zbog politike svog bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, navodi se u tekstu i dodaje da je budućnost Srbije u EU pod uslovom da "prevaziće parališuće istorijske mitove".

"Miran prelazak u nezavisnost Kosova otvorilo bi čitav Balkan, uključujući i Srbiju, obećavajućoj, novoj eri regionalne saradnje", navodi Holbruk i dodaje da se sada "pojavljuje Moskva koja ohrabruje sve pogrešne tendencije unutar Srbije".

Ruski predsednik "Putin tvrdi da Rusija neće podržati ništa čemu se Srbi protive. Ako to znači ruski veto u Savetu bezbednosti ili pokušaj da se razblaži ili odloži Ahtisarijev plan, krhki mir na Kosovu nestaće u roku od nekoliko dana, a novi talas nasilja - moguće čak i novi rat - će izbiti", upozorava Holbruk.

Holbruk je dodao i da je Kosovo "jedinstven slučaj" i da neće predstavljati presedan za druge separatističke pokrete, što Rusija tvrdi, jer je 1999. godine "uz podršku Rusa, UN dobio ovlašćenje da odluči o budućnosti Kosova".

Bivši izaslanik SAD za Balkan optužio je Rusiju da koristi Kosovo kao taktičku prednost i deo strategije povratka na međunarodnu pozornicu.

Ako Rusija uloži veto ili odloži pregovore o Ahtisarijevom planu, kosovski Albanci će proglasiti nezavisnost, navodi se u tekstu i dodaje da će SAD i većina muslimanskih zemalja najverovatnije priznati nezavisno Kosovo, ali da veći deo EU neće.

"Izbiće velika kriza u Evropi. Krvoproliće bi moglo da se vrati na Balkan, a NATO, koji je obećao da će održavati mir na Kosovu, mogao bi ponovo da se nađe u bitci u Evropi", navodi Holbruk.

Holbruk zaključuje da da Rusija neće imati koristi od svega toga, jer će biti ugroženi i evropska bezbednost i stabilnost i odnosi Rusije i Zapada.

"SAD i EU ubeđuju Rusiju da ne stavi veto"

Neuspeh bečkih pregovora o Kosovu, iako očekivan, sada znači da će SAD i EU morati da počnu sa ubeđivanjem Rusije da ne stavi veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti UN zasnovanu na planu izaslanika UN Martija Ahtisarija, piše "Fajnenšel tajms".

Britanski dnevnik navodi da će se debata u Savetu bezbednosti UN voditi u aprilu i maju i dodaje da EU sada pokušava da ublazi srpsko nezadovoljstvo Ahtisarijevim planom, nastojenjem da produbi veze sa Beogradom.

List citira evropskog komesara za proširenje Olija Rena koji je nedavno rekao da bi Srbija mogla da postane kandidat za članstvo u EU do 2008. To bi značilo, piše FT, da bi zamrznuti pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU bili pokrenuti idućeg meseca i nastavljeni na jesen.

"Fajnenšel tajms", međutim, navodi da diplomatske napore EU ometaju i unutrašnja neslaganja oko toga da li Kosovu uopšte treba priznati kao nezavisnu državu.

"Dok Velika Britanija želi pozitivno da odgovori na objavu nezavisnosti, Grčka strahuje da Balkan ima 'mnogo malih Kosova'. Španija, Kipar i nekoliko centralnoevropskih zemalja imaju slične rezerve" prema priznavanju nezavisnosti Kosova, piše list.

U međuvremenu, Holandija okleva u ponovnom otpočinjanju pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok haški optuženih Ratko Mladić ne bude uhapšen, dodaje "Fajnenšel tajms".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.