Miščević: Izbor Van Rompuja i Ešton šansa za Srbiju

Izvor: Blic, Beta, 20.Nov.2009, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Izbor Van Rompuja i Ešton šansa za Srbiju

Potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji Tanja Miščević izjavila je danas da je iznenadjena izborom Hermana van Rompuja na mesto prvog predsednika EU i Katrin Ešton na mesto šefa diplomatije Unije, ali da to nije loša vest za Srbiju.

"Mi sada tu imamo jako dobru šansu da razgovaramo sa ljudima koji nas

ne poznaju. Prema onome što ja znam, niti bivši premijer Belgije (Van Rompuj) niti osoba koja je bila zadužena za spoljnu trgovinu u Velikoj Britaniji (Ešton) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu imali kontakta u velikoj meri sa nama", rekla je Miščević u izjavi agenciji Beta.

Miščević je dodala da se Srbiji time daje mogućnost da se sada predstavi u jednom svetlu koje će se zasnivati na informacijama o do sada napravljenom napredku, što znači da se ne mora ponovo objašnjavati politika iz 1990-ih godina.

"Njihove prve izjave išle su ka tome da se ne protive proširenju. Naravno posebno su govorili o proširenju Turske, jer to je bilo jedno od važnih pitanja, ali time je priča i o Balkanu i nekoj budućoj evropskoj perspektivi nama ipak nekako zagarantovana", naglasila je Miščević.

Ona je dodala da je izbor Van Rompuja i Eštonove bio rezultat kompromisa i podsetila da je Evropska unija izgradjena na kompromisima tako da nije neuobičajeno što se tome i sada pribeglo.

Govoreći o novoizabranom predsedniku EU, Miščević je podsetila da se radi o političaru koji ima lični kredibilitet i koji je uspeo da donese unutrašnju stabilnost Belgiji posle niza teških godina i višemesečnog perioda bez vlade.

"Najvažnije je da je reč o osobi koja ima svoj lični kredibilitet. Ne snagu i jačinu u tom smislu da može da lupi šakom o sto, ali da je on taj koji će preseći stvar. Predsednik EU mora da razume interese 27 država i da bude u stanju da od svakoga uzme ono što je njemu najvažnije i na osnovu toga gradi kompromis. Očigledno da nisu bili mišljenja da je to Toni Bler, a da jeste Rampej", kazala je.

Komentarišući izbor Eštonove na mešto šefa za spoljnu politiku,

Misčević je podvukla da joj je jako drago što je na jednu od dve ključne funkcije izabrana žena.

"EU se nije mogla pohvaliti značajnim mestom i ulogom žena, ovoga puta to je nešto na čemu treba dalje insistirati. Ne zato što je reč o rodu, već zato što je reč o jednoj drugoj vrsti aktivnosti i načinu rada koje žene unose, a jedna od evropskih vrednosti jeste da nema diskriminacije", rekla je potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU izbor dobar i za Zapadni Balkan?

Izvor: Deutsche Welle, 20.Nov.2009

Evropska unija dobila je svog prvog predsednika - Hermana van Rompuja i prvu visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost - Ketrin Ešton . Da li će evropski izbor biti dobar izbor i za Zapadni Balkan.

Nastavak na Deutsche Welle...

Uklonjena prepreka za članstvo Zapadnog Balkana

Izvor: Danas, 20.Nov.2009

Izbor prvog predsednika i šefa diplomatije Evropske unije predstavlja dobru vest za države Zapadnog Balkana, budući da otvara put za brži proces evrointegracija, saglasni su u oceni sagovornici Danasa. Prema njihovom mišljenju, iako je suviše rano govoriti kada će ovaj region ostvariti ambicije...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.