Izvor: Blic, 13.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirko Marjanović, lider SPS, o samoubilačkom aktu

Mirko Marjanović, lider SPS, o samoubilačkom aktu Stojiljkovića

BEOGRAD - Predsednik SPS u odsustvu Slobodana Miloševića, Mirko Marjanović, rekao je juče da samoubistvo dugogodišnjeg funkcionera SPS Vlajka Stijoljkovića predstavlja politički akt protesta protiv stanja u našem društvu i protiv izdajničke politike dosovog režima.

Prema njegovim rečima, bivši ministar policije je prva tragična žrtva usvojanja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zbog toga je juče SPS pred Saveznim ustavnim sudom pokrenula inicijativu za osporavanje ustavnosti usvojenog Zakona o saradnji i zahtevala privremenu obustavu izvršenja ovog zakona. Prema Marjanovićevim rečima, Stojiljković je u svom oproštajnom pismu kao odgovorne za svoju smrt direktno prozvao državne funkcionere DOS i SNP.

- Njegov čin nije bežanje od odgovornosti, već akt heroja koji ne dozvoljava da mu sude neprijatelji protiv kojih se borio kada je NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju i kvinslizi koji srpske heroje predaju ilegalnom Sudu u Hagu. Zato je je odabrao da se priključi 300 policajaca koji su poginuli u borbi protiv NATO i albanskih terorista - rekao je Marjanović. On je naglasio da se nije čuo sa predsednikom SPS Slobodanom Miloševićem, koji je vest o samoubistvu Vlajka Stojiljkovića saznao preko televizije, i da 'sami možemo da zaključimo kakav je Milošević komentar za ovakav događaj'. Generalni sekretar SPS Zoran Anđelković rekao je juče da je Stoljiljković i ranije često izražavao svoj stav da 'kao moralan čovek ne želi da učestvuje u rasturanju zemlje, legalizaciji terorizma na Kosovu i pokušaju da se ratni heroji osude pre suđenja'. Prema njegovim rečima, svi njegovi saradnici i partijski prijatelji koji su dobili oproštajna pisma pokušavali su da Stojiljkovića odvrate od samoubilačke namere.

- Ipak, usled histerije pritisaka i licitiranja koga će prvog poslati u Hag, Stojiljković je ostao nepokolebljiv u svom stavu i jasnoj nameri da se neće pojaviti pred Tribunalom - rekao je Anđelković i dodao da je bivši ministar policije u jednom od svojih oproštajnih pisama rekao 'da sa svojih 66 godina nema nameru da se politički bori protiv Tribunala jer to najbolje čini Slobodan Milošević'. Šef poslaničkog kluba SPS Oskar Kovač u ime poslanika ove stranke izrazio je žaljenje i ogorčenje zbog žrtve koju je Stojiljković smatrao da treba da podnese.

- Stojiljković se nije ubio, već ga je ubio Zakon o saradnji sa Tribunalom i sve što je doprinelo njegovnom usvajanju - rekao je Kovač i naglasio da Stojiljkoviću nije presudio Tribunal, već je on presudio Sudu u Hagu i njegovim saradnicima u SRJ.

Zoran Anđelković rekao je juče da je donošenje Zakona o saradnji sa Tribunalom protivustavni akt i izrazio ubeđenje da će građani znati da reaguju na pravi način. On je najavio protesna okupljanja u 19 sati u svim opštinama u Srbiji. I. Cvetković 'Stojanović Vlajku bio kao sin'

Portparol SPS Branko Ružić objasnio je da je Vlajko Stojiljković jedno od oproštajnih pisama predao saveznom poslaniku SRS Filipu Stojanoviću zbog prirode njihovih ličnih odnosa. Prema njegovim rečima, Stojanović je igrao fudbal u timu u Požarevcu čiji je dugogodišnji predsednik bio Stojiljković. Ružić je istakao da je Stojanović Stojiljkovića tretirao kao oca. Saučešće SPS porodici Kovač

Funkcioner SPS Oskar Kovač rekao je juče da je SPS uputio saučešće porodici saveznog sekretara za zdravstvo i socijalna pitanja Miodraga Kovača koji je svojim činom pokazao da tradicija ljudskog poštovanja nije zamrla ni u Crnoj Gori. Mirko Marjanović je istakao da je 'Kovač bio na sednici Savezne vlade kada je usvojena uredba Vlade i da je, prema nekim izveštajima iz Španije, njegovo samobistvo čin protesta prema odluci njegovih partijskih drugova'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.