Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri odbrane JE u Kijevu

Kijev, Beograd -- Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac učestvuje na sastanku ministara odbrane Saveta zemalja Jugoistočne Evrope u Kijevu.

Srbija u SEDM, u kom su članice NATO-a i Partnerstva za mir, od pošle godine ima status posmatrača. Šutanovac se sinoć u Kijevu sastao s komandantom južnog krila NATO-a Harijem Urlihom, od kog je, kako je rekao, dobio garancije da će KFOR odlučno reagovati u slučaju eskalacije nasilja na Kosovu.

Predsednik Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Viktor Juščenko ocenio je na otvaranju skupa da zamrznuti konflikti, poput onog na Kosovu, mogu biti rešeni isključivo obezbeđenjem jasne evropske budućnosti za obe strane u pregovorima.

Juščenko je rekao da bi se, u suprotnom, moglo desiti da zamrznuti konflikti, kakvi postoje i na teritoriji SSSR-a, ugroze bezbednost cele Evrope.

Juščenko je rekao da sve evropske države, osim jasne perspektive za strane u konfliktima, treba da ispolje veliko strpljenje u rešavanju tih kriza, kao i solidarnost.

"Krajnje je vreme da se reše ti zamrznuti konflikti jer ne želimo da ugrožavamo bezbednost u Evropi. Ukrajina je spremna da pomogne u tim naporima", kaže Juščenko.

SAD prete povlačenjem sa Kosova

U Kijevu boravi i sekretar SAD za odbranu Robert Gejts. Kako je najavljeno, on će tražiti pomoć od istočnoevropskih zemalja za rat u Avganistanu.

Gejts razmatra mogućnost da, ako saveznici u NATO-u ne ispune deo obaveza u Avganistanu, iduće godine trupe SAD sa Kosova prebaci u tu azijsku zemlju, saopštili su njegovi bliski saradnici.

Prema rečima sekretara Pentagona za medije Džefa Morela, Gejts će, ako saveznici u NATO-u ne ispune obaveze o slanju dodatnih snaga i opreme u Avganistan, razmotriti povlačenje 1.600 američkih vojnika sa Kosova.

Rojters, pozivajući se na upućene sagovornike, navodi da Gejts tako šalje signal Evropi da će biti ostavljena da se sama snalazi s nestabilnom situacijom "u sopstvenom dvorištu" ako ne pomogne SAD u Avganistanu.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže za B92 da je pretnja SAD evropskim saveznicima upućena iz dva razloga. "Jedan je intervencija u Avganistanu, posle koje je su SAD praktično same, uz nekoliko saveznika, intervenisale u Iraku, a drugi je poruka Evropi da podrži stav SAD o nezavisnosti Kosova", kaže on.

"Amerikanci su nezadovoljni saradnjom sa Evropom i u vezi s Kosovom i u vezi sa Avganistanom, ali i zbog nepostojanja jedinstvenog stava u Evropskoj uniji o Kosovu, pa je poruka da će Evropa morati sama da se nosi s kosovskim problemom, a imajući u vidu da EU nema svoje vojne i policijske snage, u stvaru upozorenje i pretnja", kaže Dragišić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.