Ministar obećao besplatne udžbenike

Izvor: B92, 29.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar obećao besplatne udžbenike

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će na početku sledeće školske godine svaki đak prvak dobiti besplatne udžbenike.

Posle 100 dana rada Vlade i Ministarstva prosvete, ministar je ponovio stav da problem nasilja u školama nije alarmantan, imajući u vidu odnos broja učenika i slučajeva nasilja.

Iako su u poslednje vreme učestali slučajevi nasilja među učenicima, ali i napada na nastavnike, ministar je ponovio da problem nasilja nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alarmantan.

"U odnosu na brojke, ovo nije alarmanto. Međutim, to ne znači da mi to pitanje ostavljamo po strani, naprotiv, mi svaki pojedinačni slučaj pokušavamo da i proučimo i da rešimo i da nađemo odgovarajuće rešenje, jer ovo je ogroman sistem, ogroman sistem", kaže on.

"Verujte mi na reč, nijedna odluka ne sme da bude ishitrena i preko noći, jer posledice toga će se prvo osetiti u dugom vremenskom periodu, a ticaće se mnogo ljudi", kazao je on.

"Mislim da sad imamo tu situaciju da se više vidi pitanje nasilja, da smo svi svesniji toga, i onda je to zbilja postalo i centar pažnje medija, ali moram da kažem, i nas", rekla je Tinde Kovač-Cerović, državna sekretarka za obrazovanje.

"Ono što Ministarstvo radi to je okupljanje svih stručnjaka koji su se do sada bavili nasiljem ili sprečavanjem nasilja i uključivanje svih projekata koji su na parcijalan način do sada rešavali to pitanje", rekla je ona.

Žarko Obradović izjavio je da je najviše ponosan na činjenicu da je Ministarstvo počelo da funkcioniše kao tim, a nedostatak sredstava vidi kao najveći problem. Međutim, uprkos tome, sledeća generacija đaka prvaka, kako tvrdi, dobiće besplatan komplet udžbenika.

"Prvog septembra iduće godine, deca koja budu pohađala prvi razred dobiće besplatan komplet udžbenika i tačka. Mi ćemo naći način kako da rešimo sva pitanja povodom toga", rekao je Obradović.

O budžetskom finansiranju studenata

Ministar prosvete kaže da će broj studenata koji mogu preći na budžetsko finansiranje biti utvrđen kada bude poznat broj studenata koji upisuju narednu godinu.

Žarko Obradović je kazao da svi fakulteti u Srbiji po završetku ispitnog roka, koji traje do 1. novembra, treba da dostave podatke o broju studenata koji su osvojili 42 boda i time stekli uslov za upis naredne godine studija.

"Ja bih lično voleo da svi oni pređu na budžet, ali u razgovoru sa Ministarstvom finansija sagledaćemo kakve su realne mogućnosti", kazao je ministar prosvete.

Skupština Srbije usvojila je prošle nedelje izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje omogućavaju postepeno povećavanje broja bodova za upis naredne godine studija, kako bi se 2010. godine stiglo do uslova od maksimalnih 60 bodova.

Utvrđeno je da i samofinansirajući studenti koji su stekli uslov mogu da se u narednoj godini upišu na teret budžeta ako se rangiraju na način i po postupku utvrđenim opštim aktom visokoškolske ustanove.

Zakon utvrđuje da student koji se finansira iz budžeta može da nastavi studije u tom statusu, ako u školskoj 2007/2008. godini ostvari najmanje 42 ESP bodova, ako u školskoj 2008/2009. ostvari najmanje 48 bodova ili ako u školskoj 2009/2010. ostvari najmanje 54

ESP bodova.

Utvrđeno je i da studenti koji su upisali studije po starom programu završe studije do 2011. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.