Mićunović proslavio 80. rođendan

Izvor: B92, 13.Jul.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović proslavio 80. rođendan

Beograd -- Istaknuti političar i profesor Dragoljub Mićunović puni 80 godina. Mićunović za B92 govori o svojim uspesima, razočarenjima, željama i budućnosti Srbije i DS.

Njegov rođendan večeras će se proslavljati i u prostorijama Demokratske stranke, čiji je bio prvi predsednik.

Nisam buntovnik, bio sam primoran da to postanem, objašnjava Dragoljub Mićunović. U komunističkom režimu borio se, kako kaže, protiv neslobode, ponižavanja, kulta ličnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sa 18 godina bio je na Golom Otoku, a prvi korak u poltičkoj karijeri bili su studentski protesti 1968.

"Naravno da mi nisu ni dali da prestanem da budem buntovnik, stalno su izmišljali i dodavali razne represivne mere. Prvo da vas otpuste, oduzmu pasoš, uvek ste bili u protiv stavu prema jednom režimu. Sve je to deo koji su vam drugi pripremili, taj ostatak te bigografije, kada čovek pogleda unazad, jednom sam to i napisao, da mi se nije to događalo, događalo bi mi se nešto drugo", kaže Mićunović.

Kada je srušen komunistički režim, otvorila se prilika da se uspostavi društvo kojem je oduvek težio. Za Mićunovića je to zemlja koja neguje mirnodopsku politiku, ceni dijalog, ima dobre međunarodne odnose i obezbeđuje dobar život građnima.

Sa takvim željama upustio se u osnivanje Demokratske stranke, posato njen prvi predsednik, bio prvi poslanik opzicije, a 2003 i predsednički kandidat.

"Prva pretpostavka je da nešto uradite je da u to verujete, jedino tako možete da unesete sav žar, i drugo veoma je važno da budete svesni realnih mogućnosti. Nažalost kod nas ima velikih želja, ambicija i nekad se unose neke strasti, ali se ne vodi dovljno računa šta je ostvariljivo. Poltika je veština mogućeg i velika je hraborst da shvatite da nešto nije moguće".

Ne kaje se ni zbog jedne svoje odluke, jer je uvek bio dosledan svojim stavovima, ali priznaje da je grešio u nekim procenama.

"Najteže mi je bilo razočaranje u neke saradnike, nekada u neke događaje, nekada čak u čitave veće grupacije, insticuije. O mnogim ljudima sam mislio loše, mislim i danas, ali mi ne pada napet da to moje mišljenje iznosim javno ili da te ljude napadam. Nažalost nisu mi vraćali istom merom, ali nije mi to mnogo ni škodilo", kaže on.

Ponosi se što je Srbija postala članica Saveta Evrope, na čemu je godinama radio, kao i funkcijom predsenika Skupštine, jer je želeo moderan plarlament sa opozicijom.

Zadovoljan je i funkcionisanjem Dekomraktske sranke koja je iz opozcije preuzela vlast, ali ističe da joj predstoje brojni izazovi.

"Mislim da može mnogo da uradi za budućih 20 godina, da izreformiše društvo, da učvrsti ustanove, suzbije kriminal i korupciju, da mnogo uradi na prosvećivanju mase, obrazovanju, nauci, međunarodnoj sradnji, sve su to neophodni uslovi da bi jedna zemlja bila u redu onih razvijenih zemlja", smatra Mićunović.

Osim što ima istaknuti poltičku karijeru, Mićunović je život posevetio obrazovanju i radu kao profesor. Poslednja knjiga koju priprema tri godine "Istorija društvenih teroija", iz koje će učiti sutednti pravnih i poltičkih nauka, svečano će mu biti uručena na proslavi rođenada koji organizuje Demokratska stranka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DS proslavlja rođendan Dragoljuba Mićunovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2010

BEOGRAD -..Demokratska stranka organizovala je proslavu povodom 80. rođendana Dragoljuba Mićunovića, predsednika Političkog saveta te partije...Jedan od osnivača Demokratske opozicije u Srbiji jedna je od najupečatljivijih ličnosti novije srpske političke istorije, u kojoj aktivno učestvuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mićunović proslavio 80. rođendan

Izvor: Danas, 14.Jul.2010, 00:53

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke i jedan od njenih osnivača Dragoljub Mićunović proslavio je sinoć u Klubu poslanika 80. rođendan. U društvu prijatelja, političkih saradnika i medija Mićunoviću je među prvima rođendan čestitala potpredsednica stranke Vida Ognjenović istakavši...

Nastavak na Danas...

DRAGOLJUB MIĆUNOVIĆ PROSLAVIO 80. RODJENDAN

Izvor: Kurir, 14.Jul.2010

BEOGRAD - Danas nam je divan dan, Mićunu je rođendan! I to jubilarni - osamdeseti!..Dragoljubu Mićunoviću, koji je juče proslavio 80. rođendan, političari su poželeli da polako krcka devetu deceniju i da im još dugo bude kolega...Mićunovićev vršnjak, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.