Mariza: Često spominjem Beograd

Izvor: S media, 06.Feb.2011, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mariza: Često spominjem Beograd

Muzika je uvek magija, a fado još magičniji, jer peva o ljudima, ljubavi, izgubljenim radostima, i to otvorenog srca i otvorenih očiju - kaže Mariza don Rejs Nunje

FADO diva iz Lisabona, Mariza, nastupiće 11. februara u Sava centru u okviru „Gitar art festivala“. Ovoga puta Mariza don Rejs Nunjez, kako je pravo ime pevačice, Beograđanima će predstaviti svoj peti album „Fado tradicional“, objavljen u novembru prošle godine. Sa sobom donosi i scenografiju Frenka Gerija, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << američkog arhitekte Gugenhajm muzeja - autentičnu lisabonsku tavernu koja bi trebalo da omogući još prisniji kontakt sa publikom. U jednoj takvoj taverni, čiji je vlasnik bio njen otac, Mariza je slušala tradicionalni fado, kome se novim albumom vraća.

- Stara taverna mojih roditelja više ne postoji, a ni svoj stari kraj ne mogu da preselim na pozornice širom sveta - kaže u telefonskom razgovoru za naš list Mariza, koja se pre 37 leta rodila u Mozambiku, a sa tri godine se preselila u Lisabon i odrastala u čuvenim boemskim četvrtima Murarija i Alfama.

- Frenk je osmislio binu kao tavernu iz lisabonskih uličica u kojima se izvodi fado, što će mi pružiti intimniju atmosferu sa publikom, jer su pesme sa novog albuma mnogo srčanije.

* Miljenica ste beogradske publike i vaši koncerti se iznova prepričavaju?

- Uvek sam bila dobrodošla u Srbiji i imala dobar tretman. Ljudi su vrlo srdačni, topli i dobronamerni. Često usred nekog svog koncerta u belom svetu pričam o Beogradu, govorim o vašoj zemlji i ljudima koji su zaista neverovatni.

* Nastupali ste na pozornicama širom sveta, gde se najbolje osećate?

- Na mestima gde me prime lepo. Privilegovana sam jer gde god da odem, baš tako me i dočekaju. Bukvalno u svakoj zemlji. U Beogradu čak postoji grupa koja svira fado muziku, a da ne zna ni reč portugalskog. Meni je to fascinantno. Pevaju, a ne znaju portugalski jezik.

* U čemu je magija fado muzike?

- Muzika je uvek magija. Mislim da je fado malo magičniji od drugih vrsta muzike, jer peva o ljudima, ljubavi, izgubljenim radostima, i to otvorenog srca i otvorenih očiju.

* Ko je veća fado zvezda, vi ili Tereza Salgiero, nekada pevačica grupe „Madredeuš“?

- Ha, ha, ha... Tereza nije fado pevačica, tako da nas ne možete porediti.

* Kako, pa zovu je kraljicom fada?

- Nikad ne postavljajte to pitanje pevaču, to je loše i rizično.

* Recite nam, onda, kako izgleda jedan vaš sasvim običan dan?

- Svaki dan mi je kao ovaj, dajem intervjue, putujem, držim koncerte, pričam sa fanovima... Nemam baš slobodnog vremena, ali ja volim da sam non-stop „na putu“.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.