Malović: Najveći deo reforme do septembra

Izvor: S media, 02.Feb.2011, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Najveći deo reforme do septembra

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da će najveći deo reforme pravosudja biti okončan do septembra, u punoj saradnji sa Evropskom komisijom (EK) i drugim medjunarodnim organizacijama i pre podnošenja godišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije.

Malovićeva je istakla da su akcionim planom, Vlade Srbije predvidjeni precizni koraci u postupku izbora stalnog sastava Visokog saveta sudstva (VS S) i Državnog veća tužilaca (DVT), ali i postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << preispitivanja ranijih odluka o opštem izboru nosilaca pravosudnih funkcija.

Prema njenim rečima, postupak za izbor stalnog sastava VS S i DVT, ali i celokupni proces reforme pravosudja, pozvani su da prate predstvanici Evropske komisije, Saveta Evrope, OEBS-a i Ambasade SAD u Beogradu.

"Sve korake u daljem procesu reforome pravosudja preduzimaćemo u punoj saradnji sa Evropskom komisijom, kako bi čitav poroces bio usaglašen sa standardima Evropske unije", rekla je Malovićeva i dodala da bi ceo proces trebalo da bude završen do kraja godine.

Ukazavši da je suština saradnje sa Evropskom komisijom kontinuirani zajednički rad, ministarka je rekla da je Srbija do sada preuduzetim aktivnostima, koje su dobile podršku i Evropske i Venecijanske komisije, pokazala spremnost da sva otvoren pitanja reši i otkloni svaku sumnju u proces reforome pravosudja.

"Uspostavljanje vladavine prava kljuć je za nastavak evropskih integracija Srbije, ali i za bolji životni standard gradjana", naglasila je Malovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će stalni sastav VS S i DVT, koji će prispitati decembarske odluke, bit izabran u martu, imajući u vidu da je izborni postupak za članove tog tela već pokrenut.

Prema njenim recima, prispitivanjem decembarskih odluka biće otklonjene primedbe vezane za transparentnost postupka i pravnu zaštitu.

"Duboko sam uverena da će se u postupku preispitvanja, kada budu obavljani razgovori, prvenstveno, sa neizabranim sudijama i tužiocima, videti na koji način je VS S u prvom sazivu postupao i na koji način je kriterijum stručnosti, dostojnosti i osposobljenosti primenio u svakom konkretnom slučaju", istakla je ministarka pravde.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.