Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP RS: Tolimir uhapšen kod Bratunca

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić ostao pri tvrdnji da general nije uhapšen u Srbiji Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 5. juna – I posle izjave generala Zdravka Tolimira, date juče u Haškom tribunalu – da je uhapšen u Srbiji, a zatim prebačen u Republiku Srpsku – Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ostalo je pri svojoj verziji događaja. Po njoj, Tolimir je, na osnovu informacije dobijene od MUP-a Srbije, uhapšen u okolini Bratunca, u Republici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srpskoj.

Načelnik Uprave kriminalističke policije republičkog MUP-a Gojko Vasić danas je za naš list rekao: "Mi smo dobili informaciju da će osoba koju je optužio Haški tribunal pokušati da uđe na našu teritoriju. U toj informaciji poimenično niko nije naveden, tako da nismo znali da li je reč o Zdravku Tolimiru, Stojanu Župljaninu ili nekom trećem. Posle lišavanja slobode, general je prebačen u Banjaluku, a odatle u bazu NATO u Sarajevu".

Vasić skreće pažnju na sledeći detalj: "Prva informacija da je Tolimir uhašen u Srbiji, tačnije u Ljuboviji, potekla je iz Agencije za istrage i zaštitu i Granične policije Bosne i Hercegovine. Na osnovu toga stičem utisak da je nekom stalo da omalovaži ulogu MUP-a Republike Srpske u bilo kom uspešno urađenom poslu ".

O jučerašnjoj Tolimirovoj izjavi pred haškim sudom, Vasić veli: "Tolimirov iskaz može se posmatrati i u okviru opšteg pravnog načela da optuženi ima pravo da se brani svim sredstvima za koja proceni da mu mogu ići u prilog". Vasić je demantovao napise u pojedinim novinama da je predstavnik republičkog ministarstva pravde nudio uhapšenom generalu da uzme državljanstvo Republike Srpske. "Niko iz Ministarstva pravde u Banjaluci nije razgovarao sa Tolimirom. S njim su, osim policije, kontaktirali samo predstavnici Haškog tribunala i direktor Sekretarijata za saradnju sa Haškim tribunalom Vlade Republike Srpske Jovan Spajić", bio je kategoričan Gojko Vasić.

Spajić je "Politici" potvrdio da se 31. maja u zgradi republičkog MUP-a u Banjaluci sastao i kratko razgovarao sa Zdravkom Tolimirom. "U skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom ponudio sam mu odgovarajuću pomoć. Reč je o angažovanju privremenog advokata, materijalnoj pomoći porodici – prvenstveno snošenje troškova za posete u Hagu, davanju garancija za privremeno puštanje na slobodu... General je odbio moju ponudu i rekao da on nije državljanin Republike Srpske nego Srbije", izjavio je Jovan Spajić.

--------------------------------------------------------------------------

General iz Popovića

General Zdravko Tolimir je rođen 1948. godine u selu Popovići, kod Glamoča – opština koja po Dejtonskom sporazumu pripada Federaciji BiH. Državljanstva BiH se odrekao kada je zatražio državljanstvo Srbije, a zahtev za dobijanje državljanstva Republike Srpske nikad nije ni podneo. Tokom rata bio je pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpke generala Ratka Mladića za bezbednosno-obaveštajne poslove. U februaru 2005. godine optužen je za genocid i druge ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području Srebrenice u julu 1995. godine. Od obelodanjivanja optužnice do prošlog četvrtka bio je u bekstvu.

B. Marić

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.