MILIONI EVRA U TITOVOJ VILI

Izvor: Kurir, 19.Maj.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILIONI EVRA U TITOVOJ VILI

BEOGRAD - Misterija od 50 miliona evra! Dedinjska vila „Mir“, rezidencija građena za predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji nije doživeo da se u nju useli, i dalje krije tajnu neprocenjivog blaga iza vrata ogromnog trezora. Prema nekim procenama, vrednost je viša i od 50 miliona evra!

BEOGRAD - Misterija od 50 miliona evra!

Dedinjska vila „Mir“, rezidencija građena za predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji nije doživeo da se u nju useli, i dalje krije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tajnu neprocenjivog blaga iza vrata ogromnog trezora. Prema nekim procenama, vrednost je viša i od 50 miliona evra!

Oni koji bi mogli nešto više da znaju ćute kao zaliveni. Policijski kapetan Dragan Karleuša, koji je bio u pomenutom trezoru nekoliko dana pošto je u vili „Mir“ uhapšen Slobodan Milošević aprila 2001, za Kurir je samo kratko rekao:

- Tačno je da sam bio tamo, ali već sedam godina ne dajem izjave za medije. To važi i za priču o trezoru.

Slična reakcija stiže i od poslednje stanarke vile „Mir“ Mirjane Marković.

- Ne, ne, ne. Ništa me ne pitajte! - bilo je sve što je udovica Slobodana Miloševića rekla pre nego što je prekinula vezu. Ona ni ranije nije bila previše pričljiva kada je u pitanju tajna trezora. Štaviše, u jednoj od izjava čak je tvrdila da nije znala za postojanje trezora, iako je u vili „Mir“ provela dve godine!

Za vreme boravka Miloševićevih u vili „Mir“ bilo je neovlašćenih ulazaka u trezor. To je konstatovao i Karleuša kada je aprila 2001, u društvu istražnog sudije Nebojše Živkovića, zatekao četiri tone teška vrata trezora bez valjanog pečata.

Vila „Mir“ je posle hapšenja Miloševića bila predviđena za smeštaj stranih državnika, kako nam je rečeno u Predsedništvu Srbije.

Znatiželjni Dobrica

Jedan od prvih domaćih zvaničnika koji je postavio pitanje o trezoru bio je predsednik SRJ Dobrica Ćosić. Njega je zaintrigiralo prisustvo gardista u ovom objektu, pa je to pitanje postavio na sednici Vrhovnog saveta odbrane. Tadašnji načelnik Generalštaba VJ general Života Panić objasnio mu je da oni tamo čuvaju „ogromno bogatstvo“.

Šta sve krije trezor

Trezor u vili „Mir“ je prostorija od 172 kvadrata, koja se nalazi skrivena iza velikog ogledala. U njemu se nalaze štit s draguljima, Sinan-pašina sablja, ruska ikona iz 15. veka, Staljinov poklon - mač s 90 dijamanata, sfinga iz Egipta, zlatne poluge...

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.