Lavrov: Trebalo je SSP ranije

Izvor: B92, 30.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Trebalo je SSP ranije

Luksemburg -- Problem koji je međunarodna zajednica dobila kao rezultat proglašenja nezavisnosti Kosova mogao je biti izbegnut da je SSP potpisan ranije, kaže Sergej Lavrov.

Kako je prenela agencija RIA novosti, šef ruske diplomatije je rekao da je "bolje i kasnije, nego nikada", ali da bi "u datom slučaju bilo mnogo bolje za evropsku bezbednost da je korak potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije načinjen ranije".

"Ubeđen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam - da mnoge godine nisu izgubljene na razgovore o tome kako postupiti sa evropskom perspektivom Srbije - danas ne bismo imali te probleme koje smo dobili nelegalnim proglašenjem Kosova i njegovim priznanjem", rekao je ruski ministar.

"Sve je moglo biti rešeno mnogo blaže i daleko efikasnije", rekao je Lavrov u Luksemburgu, a prenela je ruska agencija.

Lavrov je izjavio nakon sastanka s trojkom EU da Moskva veruje da nisu iscrpljene sve mogućnosti za "uzajamno prihvatljivo" rešenje za status Kosova.

"Imamo različite poglede o Kosovu, i to smo veoma otvoreno rekli našim sagovornicima u EU", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije na sinoćnjoj konferenciji za novinare s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

"Verujemo da još postoje mogućnosti za postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja o Kosovu", rekao je šef ruske diplomatije.

Rusija i EU su juče razgovarali i o tenzijama u gruzijskim separatističkim regionima Abhaziji i Južnoj Osetiji. "EU podržava teritorijalni integritet Gruzije", izjavio je Solana tim povodom.

Tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju možete pročitati ovde.

Jeremić: Politika savezništva i prijateljstva

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da nije iznenađen reagovanjem šefa ruske diplomatije na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Jeremić dodaje da Ruska Federacija vodi politiku savezništva i prijateljstva prema Srbiji, a njen integralni deo je podrška i borbi za očuvanje Kosova u procesu evropskih integracija naše zemlje.

"Što je Srbija politički i ekonomski snažnija, što je, naravno, u direktnoj vezi sa procesom naših evropskih integracija, to je uticaj Ruske Federacije veći u regionu i to su ruske investicije u Srbiji vrednije", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.