Las: Sprovešćemo nezavisnu istragu

Izvor: B92, 11.Sep.2012, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Las: Sprovešćemo nezavisnu istragu

Beograd -- Specijalni istražni tim za otkrivanje istine o trgovini organima na Kosovu i na severu Albanije spovešće temeljnu i nezavisnu istragu, kaže portparol Juri Las.

Portparol Specijalnog istražnog tima za otkrivanje istine o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije Juri Las izjavio je večeras da politika tima ne dozvoljava da se komentariše tok istrage, a samim tim ni iskaz svedoka koga je našlo srpsko tužilaštvo.

"Naša politka je da se u javnost ne iznose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacije o toku i napretku istažnog procesa ili o bilo kakvim prikupljenim dokazima, u cilju istrage", kazao je Las za agenciju Beta i dodao da bi sve suprotono toj politici ugrozilo istragu.

"Iz tog razloga nikada nećemo komentarisati ni ko može ili ne može biti svedok", kazao je Las.

Las je to izjavio kao odgovor na pitanje da li je glavni tužiilac specijalnog istražnog tima EU Džon Klint Vilijamson upoznat sa iskazom svedoka srpskog tužilaštva o trgovini organima na severu Albanije, čiji je deo objavljen sinoć na Radio televiziji Srbije.

Las je rekao da može jedino da kaže da će Specijalni istražni tim sprovesti temeljnu i nezavisnu istragu i slediće dokaze bez obzira na pravac u kome oni budu išli.

"Postupajući tako kontaktiraćemo i uzeti u obzir najrazličitije izvore informacija i slediti sve verodostojne tragove", kazao je Las.

Upitan kada Vilijamson planira da dođe u Beograd, sastane se sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i njegovim zamenikom Brunom Vekarićem, Las je rekao da je specijani tim neprekidno angažovan na operativnim aktivnostima što uključuje i putovanja članova tima u region zapadnog Balkana.

Na pitanje da li je Vilijamson upoznat sa iskazom zaštićenog svedoka srpskog tužilastva i da li je nestrpljiv da ga lično sasluša, Las je ponovio da tim ne može da komentariše detalje istrage koja je u toku.

"Ne možemo da komentarišemo detalje kriminalističke istrage koja je u toku, i zato zadržavamo pravo da ne potvrđujemo niti demantujemo bilo kakve aktivnosti. Činiti tako nešto ugrozilo bi integritet istrage", kazao je Las.

Upitan da li postoji mogućnost da javno objavljeno svedočenje može da ugrozi istragu, Las je rekao da svaka kancelarija tužilaštva ima pravo na svoj način rada.

"Svaka kancelarija ima pravo na svoju politiku i ne želimo da budemo uvučeni u to da nešto komenarišemo. Naša politika je da javno ne istupamo i ne iznosimo detalje istage, njen progres ili bilo kakve prikupljene dokaze u cilju istrage", kazao je Las.

Sinoć je na RTS emitovan deo iskaza zaštićenog svedoka u slučaju trgovine organima Srba otetih na Kosovu tokom sukoba 1998. i 1999. godine. Svedok je opisao kako je u jednoj kući na severu Albanije izvađeno srce jednog mladića radi prodaje na crnom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.