LSV: Ustav kočnica evropskim integracijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2016, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Ustav kočnica evropskim integracijama

Dolazi trenutak u kome će Srbiji za nastavak evropskih integracija biti potrebna promena Ustava i neophodno je na vreme otvoriti raspravu o njemu, o svim promenama koje mora doneti i rešavati pitanja predugo gurana pod tepih, izjavio je danas generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš.

On je istakao da Srbija "ne sme sebi da dozvoli sramotu da još jedan Ustav donosi preko noći".

Novi Ustav mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktera, ali mora biti realan, mora biti u evropskom duhu, u skladu sa EU standardima i odražavati stanje na terenu, naglasio je Kostreš u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je posle skoro deset godina danas više nego jasno da je LSV bila u pravu kada je protestovala protiv donošenja ovakvog Ustava, kada je pozivala na bojkot i kada su je građani Vojvodine u tome poslušali.

Budući da je taj Ustav ipak usvojen, i tada i svih ovih godina upozoravali smo na niz njegovih nedostataka, počev od obesmišljene autonomije Vojvodine, bez zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine, čiji položaj može menjati svaki novi sastav republičkog parlamenta, kazao je Kostreš.

On je dodao da je LSV, između ostalog, ukazivala i na to da je u Vojvodini u službenoj upotrebi šest jezika, a Ustav spominje samo jedan jezik i jedno pismo, kao i na odredbe po kojima je domaće pravosuđe iznad međunarodnog i činjenicu da će takav Ustav biti kočnica evropskim integracijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

LSV: Novi Ustav treba da bude realan i u evropskom duhu

Izvor: Blic, 27.Jul.2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da novi Ustav Srbije mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera, te da mora biti realan i u evropskom duhu...LSV u saopštenju navodi da na vreme treba pokrenuti raspravu o novom Ustavu, svim promenama koje najviši akt mora...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.