Kosovska bitka Nenada i Ivice

Izvor: Večernje novosti, 22.Feb.2019, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska bitka Nenada i Ivice

Nastavljen sukob ministara oko državne politike prema KiM. Nenad Popović: Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje ZAŠTO Nenad Popović sedi u Vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika Aleksandra Vučića oko rešavanja kosovskog pitanja? Ovako je u četvrtak šef diplomatije Ivica Dačić uzvratio na Popovićevu reakciju kada je reč o razgraničenju kao potencijalnom rešenju za >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Kosovo. Popović je poručio da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN Vlada nikada nije utvrdila". Reagovao je i predsednik Vučić, koji, takođe, ima pitanja za ministra Popovića: - Svaka čast, tako bi i trebalo, i super je to, ali zašto Kosovo nisi zaštitio 2008, kada si bio potpredsednik tada vladajuće DSS? Kada su Albanci doneli odluku o nezavisnosti, kojom direktno krše Ustav iz 2006, naša država nije radila ništa. Svađali su se predsednik i premijer, više se dodvorio Tadić nego Koštunica, pa je prvi nastavio da vlada, a drugi otišao sa vlasti. Svi ti danas nam sole pamet o Ustavu. Pročitajte još - Dačić: SAD više od drugih zainteresovane za kompromis Na pitanje da li iza Popovića stoji ruski lobi, Vučić je rekao da dok je on predsednik niko sa strane neće uticati na politiku Srbije: - Znam da dobro poznajete one na koje utiču mnoge zapadne ambasade, ali ima i onih na koje utiču sa Istoka. Na mene ne može da utiče niko spolja i verujem da su ministri časni, a to znači da ne rade ni za koga drugog.Šef diplomatije Ivica Dačić Foto TanjugDačić je pojasnio da postoje neke ideje o KiM, ali da one nisu ni na stolu jer nema ni dijaloga: - Građani će se o predlogu za rešenje kosovskog pitanja izjasniti na referendumu. Sadašnjim vlastima nije ostavljeno ništa u pregovorima sa Prištinom jer su se oni koji su ranije pregovarali govorili da će Ustav Srbije sam po sebi sve rešiti.Ministar Nenad Popović Foto Tanjug Ministar Popović ponovo se u četvrtak oglasio porukom da je "celo Kosovo Srbija, ni metar manje": - Drago mi je što je ministar Dačić, za samo 24 sata, promenio mišljenje o ideji "razgraničenja", pa više ne tvrdi da je takva ideja zvanična državna politika, već kaže da je to predlog pojedinih državnih zvaničnika. Za razliku od Dačića, koji je bio u svim vladama od Miloševića do danas, ja nemam potrebu da po svaku cenu budem u vlasti. Podsetiću ga i da je 2010, kada je on bio potpredsednik Vlade, doneta odluka MSP kojom je legalizovana secesija Kosova, a protiv koje sam ja glasao kao poslanik u parlamentu. MIRNO NA SEDNICI NA sednici Vlade, kako saznajemo, nije se otvarala tema sukoba oko politike prema Kosovu i Metohiji. Sednicom je predsedavao prvi potpredsednik Ivica Dačić, ali ni on, ni drugi članovi Vlade, nisu ulazili u polemiku sa Popovićem.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popović: Kompromis sa Prištinom, ali u okviru Ustava

Izvor: RTS, 22.Feb.2019

Iako se očekivalo da polemika ministara Nenada Popovića i Ivice Dačića o zvaničnoj politici o KiM dobije epilog na sednici Vlade, to se nije desilo. Na ideju o razgraničenju Popović odgovara: "Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje." Ističe da je za kompromisno rešenje, ali koje će biti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.