Izvor: B92, 11.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko bi sa kim na izbore

Beograd -- Raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji označilo je i zvaničan početak izborne kampanje, ali i finiš pregovora oko predizbornih koalicija.

Posle DS-a, koji je odlučio da svoju izbornu listu ojača predstavnicima najznačajnijih nacionalnih manjina u Srbiji, i DSS bi tokom sledeće nedelje trebalo da završi pregovore sa budućim partnerima koji će činiti takozvani Narodnjački blok.

DSS će svoju predizbornu kampanju bazirati na politici prema KiM, RS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i reformi institucija, kao i onome što je u pretotekle dve i po godine uradila vlada premijera Vojislava Koštunice. Kao što se i očekivalo, DSS će formirati zajedničku listu sa strankama sa kojima je pobeđivala na lokalnim izborima u proteklih nekoliko meseci.

"Ta saradnja i sa NS i sa nekim lokalnim manjim strankama se pokazala izuzetno uspešna i mi očekujemo da će što se tiče predizbornih koalicija sinočna odluka predsedništva da se može ići u predizborne koalicije do glavnog odbora 19. novembra biti pretočena u jednu odluku koju će Glavni odbor usvojiti na svojoj sednici", kaže portparol DSS-a Andreja Mladenović.

U Demokratskoj stranci su odmah posle raspisivanja ozvaničili početak kampanje, a potpredsednik stranke Dušan Petrović najavljuje da će od građana DS tražiti mandat za dve stvari.

"Prva stvar je iskorenjivanje siromaštva u Srbiji. Dok je odgovarala za Vladu Republike Srbije od 2001. do 2003. godine DS je uspela da preko Vlade Zorana Đinđića i Zorana Živkovića napravi velike korake u saniranju katastrofe koja je ostala iza radikala i socijalsista devedesteih godina. I uspeli smo u tome. Drugi veliki zadatak jeste uklanjane svih prepreka koje ova zemlja ima prema EU."

U SPO-u B92 nezvanično saznaje da će, iako im sledeće nedelje predstoji završni krug pregovora sa DS-om i DSS-om, na izbore naverovatnije sami. G17 plus već sledeće nedelje kreće sa mitinzima po Srbiji na kojima će građanima podneti izvešaj šat su do sada učinili, kao i šta planiraju ukoliko ponovo budu deo vlasti.

"Svaka stranka se prepoznaje po jednom sloganu. Mi ćemo ići na to da pošaljemo više porukai da što više budemo u kontaktu. Najdirektnijem konatku sa građanima. Znamo da je najveći problem biračkog tela ovde u Srbiji apstinencija. Mi kao stranka koja ima nameru da sotvari dobar rezultat da pređe cenzus mora da vodi računa o svakom građaninu i svakom biraču", kaže Suzana Grubješić iz G17 plus.

SPS, kome tokom kampanje predstoji i stranački kongres, navodi da je već krenuo u borbu za birače. Predsednik Glavnog odbora Ivica Dačić izjavio je da će poslanička lista SPS-a biti popunjena do kraja novembra.

Formirana koalicija LDP-GSS-SDU-LSV

Koalicija Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine na parlamentarne izbore izlazi sa ciljem da ostvari poziciju koja će joj omogućiti da presudno utiče na formiranje demokratske vlade, rekao je Čedomir Jovanović.

Predsednik LDP-a je kazao da ta demokratska vlada "neće zavisiti od Vojislava Koštunice, Šešelja iz Haga i Crkve" i da "neće biti vlada koja se moli, nego vlada koja radi".

Lider SDU Žarko Korać je kazao da su izbori u Srbiji zapravo već održani, jer su dešavanja oko donošenja Ustava i Ustavnog zakona pokazala građanima na šta liči politička elita u Srbiji.

Predsednik LSV Nenad Čanak je rekao da je "sada jasno da je 'referendumska koalicija' uništila višestranačje u Srbiji, u kojoj više ne postoji ideja već samo grabež."

Prema rečima predsednice GSS Nataše Mićić, politika koju zastupa ova koalicija imaće u novom sazivu parlamenta veću podršku nego što su je njena tri predstavnika imala do sada.

Orlović: Kampanja će biti prljava

Docent na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović ocenjuje da se na osnovu političke kulture predstavnika svih partija može zaključiti da će predstojeća izborna kampanja biti veoma prljava. Orlović očekuje da će kampanja biti najviše okrenuta životnim problemima građana.

"SRS-u i SPS-u je pomalo oduzeta večna tema Kosova i Metohoje, jer oni, poznato je, ne učestvuju u pregovaračkom timu i nisu hteli da preuzmu odgovornost. Ovoga puta mislim da je to malo pomereno. S druge strane, stiče se utisak, s obzirom na sazrevanje biračkog tela iz izbore u izbore, da će se možda malo više kampanja okretati ka životnim temama, i onome od čega život zavisi", kaže Orlović.

Slaviša Orlović ističe da je još rano govoriti o predizbornim koalicijama, jer ni same stranke nisu sigurne kako će nastupati na sledećim izborima. Ukoliko se Demokratska stranka Srbije odluči za koaliciju, Orlović navodi da će to biti stranke koje su u prethodnom periodu sebe nazivali narodnjačka koalicija srpskih domaćina.

"Ideja da na neki način okupe taj deo glasova manjina koji će biti oko Rasima Ljajića i njegove liste. I u odnosu na kampanju, kako je bar najavljeno, DSS-a koja je više reaktivna u odnosu na rezultatae u dosadašnjem periodu, kampanja DS za bolji život i evropski put je više proaktivna, prospektivno pokrenuta prema budunosti, evroatlanskim integracijama, i jedan pokušaj da jasno ukažu biračkom telu Srbije da postoji jedna alternativa, okretanje devedesetim sa radikalima na čelu, i druga okretanje budućnosti sa Demokratskom strankom na čelu", objašnjava Orlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.