Kina ceni odluku Srbije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 08.Dec.2010, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina ceni odluku Srbije

Beograd -- Kineski ambasador u Srbiji Vei Đinghua kaže da Kina "visoko ceni" odluku Srbije da ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu.

"Srpski narod zna da dodela Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu nema veza sa mirom", ocenio je on.

"Kada je reč o strateškom partnerstvu sa Srbijom, mi uvek imamo razumevanje za njene vitalne interese i poštujemo integritet i teritorijalni integritet svake zemlje", izjavio je Vei Đinghua, prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisivanja ugovora o obnovi TE Kostolac.

"Sa druge strane, mi mislimo da dodeljivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu nema veze sa mirom", naveo je Đinghua.

Ambasador je dodao da kao što Srbija zna da ni dodeljivanje Nobelove nagrade bivšem specijalnom izaslanikom UN za Kosovo Martiju Ahtisariju nije imalo veze sa ljudskim pravima, tako ni ovogodišnje dodeljivanje kineskom disidentu nema veze sa mirom.

"Kineski disident je tražio promenu političkog sistema u našoj zemlji i mislimo da srpski narod najbolje zna da dodeljivanje Nobelove nagrada njemu nema veze sa mirom", kazao je kineski ambasador u Beogradu.

Norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je juče da Kina i još 18 zemalja nisu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, koja se održava u petak.

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati ni predstavnici Rusije, Srbije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Komitet je, takođe, saopštio da je Kina vršila pritisak bez presedana na strane diplomate u Oslu da bojkotuju ovaj događaj.

Peking je poslao pisma ministarstvima inostranih poslova i ambasadama u kojima je apelovao na diplomate da ne dođu na dodelu, upozoravajući na posledice koje će snositi oni koji podrže Lijua.

Odluka Srbije izazvala je zabrinutost i negodovanje i u Beogradu i u evropskim insitucijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.