Kacin: Srbija da ubrza reforme

Izvor: S media, 09.Dec.2011, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Srbija da ubrza reforme

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da odluka Evropskog saveta da odloži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji i datuma za početak pregovora Crnoj Gori treba da obaveže lidere tih zemalja na ubrzanje sprovodjenja reformi.

"Nužan preduslov bržem napredovanju Srbije je normalizovanje odnosa sa Kosovom. Bez postignute pune regionalne stabilnosti i saradnje, nijedna država Zapadnog Balkana nema pristup članstvu u Uniji. Tu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbija nije izuzetak. Postignuti dogovori sa Prištinom se moraju u potpunosti primeniti kako bi Beograd povratio poljuljani kredibilitet u očima država članica EU i osigurao status kandidata u martu 2012, kao i nesmetani nastavak integracija", rekao je Kacin.

Ključna borba protiv korupcije i kriminala

"Status kandidata je važan korak napred, koji dobija pun smisao samo ukoliko je brzo praćen otvaranjem pregovora o članstvu u EU. Zato sadašnja i sve buduće vlade u Beogradu moraju intenzivno da sprovode unutrašnje reforme da bi osigurale otvaranje pregovora u bliskoj budućnosti. Ključna je borba protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala, kao i uspostavljanje vladavine prava", dodaje Kacin.

Drašković: Srbija u martu na popravnom

Brisel: U februaru procena, status kandidata u martu (VIDEO)

Mas: Srbiji još treba vremena do kandidature

"Evropska budućnost Srbije je realna. Beograd je mora iskoristiti u interesu

Srbije i celog Zapadnog Balkana. Današnja propuštena šansa treba da

predstavlja iskustvo koje govori o nužnosti kontinuiranog sprovođenja

reformi.
"

Crna Gora već spremna

Jelko Kacin je dodao da lično smatra da je Crna Gora već danas u poziciji da uspešno otvori pregovore o članstvu.

"Ne sumnjam da će do toga i doći u junu naredne godine. Kada bude pregovarala o članstvu u EU Crna Gora će postati predvodnik BiH, Srbije, Kosova, Albanije i Makedonije odnosno za sve zemlje susede koje se nalaze u ranijim fazama evropskih integracija."

(S media)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kacin: Lideri Srbije da ubrzaju reforme

Izvor: Mondo, 09.Dec.2011

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da odluka Evropskog saveta da odloži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji i datuma za početak pregovora Crnoj Gori treba da obaveže lidere tih zemalja na ubrzanje sprovođenja reformi.

Nastavak na Mondo...

Opozicija: Izbori zbog odlaganja kandidature

Izvor: Mondo, 09.Dec.2011

Odluka Evropskog saveta da odloži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji izazvalo brojne reakcije domaćih političara, ekonomista, analitičara. Vladajuće partije traže nastavak evropskog puta, a opozicija vanredne izbore.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.