Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jug čeka ispunjenje obećanja

Bujanovac, Beograd -- Iako je nedavno najavljeno da će biti učinjeno više na uključivanju Albanaca u rad države u tom regionu, to se još nije dogodilo.

Vršilac dužnosti predsednika Opštinskog suda u Bujanovcu Siniša Stojiljković izjavio je da ne zna ništa o najavama da će taj sud uskoro dobiti albanske sudije. "O tome da će u Opštinskom sudu u Bujanovcu biti zaposlene sudije Albanci ništa ne znam", rekao je Stojiljković agenciji Beta, reagujući na najavu predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koordinacionog tela Rasima Ljajića.

Ljajić je nedavno najavio da će Opštinski sud u Bujanovcu uskoro dobiti prvog sudiju Albanca i pet administrativnih radnika albanske nacionalnosti.

Prijem i izbor sudija ne može da ide brzo jer Skupština Srbije imenuje sve sudije koji su pre toga prošli kroz konkursnu proceduru. Sudija počinje da radi tek kad položi zakletvu, rekao je Stojiljković. Konkurs za izbor novih sudija se po pravilu raspisuje svake godine u martu, precizirao je on.

Sistematizacija radnih mesta u Opštinskom sudu u Bujanovcu predviđa devet sudija. Od sedam sudija, koliko ih trenutno radi u bujanovačkom sudu, niko nije albanske nacionalnosti.

Ipak, u Preševu će u ponedeljak biti otvorena kancelarija Koordinacionog tela za jug Srbije, saopšteno je u Pres centru u Bujanovcu. Time će Koordinaciono telo i njegove funkcije biti još bliži građanima Preševa, na čemu lokalna vlast i albanski poliitički lideri insistiraju više od tri godine. Od osnivanja, 16. decembra 2000. godine, sedište i kancelarija Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije - Bujanovac, Preševo u Medveđu - nalaze se u Bujanovcu.

Otvaranju kancelarije Koordinacionog tela u Preševu, pored predsednika Rasima Ljajića i članova predsedništva, prisustvovaće šef misije OEBS-a u SCG, ambasador Mauricio Masari sa saradnicima i predstavnici ambasade SAD i Velike Britanije.

Prema najavama lokalnih zvaničnika, istog dana u Preševu će boraviti srpski ministri pravde i prosvete, Zoran Stojković i Slobodan Vuksanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.