Jeremić zadovoljan urađenim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić zadovoljan urađenim

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas za Tv Foks da, iako je moglo da se uradi više, možemo da budemo zadovoljni postignutim u realizaciji osnovnih spoljnopolitičkih prioriteta.

"Na planu odbrane teritorijalnog integriteta uradili smo više nego što je ceo svet očekivao, na planu evrointegracija očekujemo odluku Evropske komisije o ukidanju viza i pokazali smo da Srbija ima potencijala da bude regionalni lider", rekao je Jeremić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na pitanje da li očekuje odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Jeremić je rekao da "sve zemlje sveta, osim Holandije" veruju da Srbija u potpounosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

"Naš glavni diplomatski zadatak je da učinimo sve da bi se postigao konsenzus svih zemalja oko odmrzavanja Sporazuma i mi to i činimo", naglasio je Jeremić.

Odgovarajući na primedbe dela javnosti da je zbog Kosova zapostavio druge ciljeve, i da ja pokvario odnose sa Amerikom i Hrvatskom, Jeremić je rekao da "u diplomatiji ne postoji individualizam".

"Moj zadatak je da sprovodom jedinstvenu državnu politiku i ja to i radim. Ne postoji zemlja čiji bi integritet bio u ovakvoj meri ugrožen, a da to ne bi postavila kao prioritetni cilj", rekao je Jeremić.

Sa Amerikom, kako je rekao, postoje "ozbiljna neslaganja" oko statusa Kosova, ali su se te razlike "izolovale" posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Sa Hrvatskom, postoje ozbiljna otvorena pitanja od kojih nijedno još nije zatvoreno. "Nadamo se da će i Hrvatska pokazati dobru volju" da bi se ta pitanja zatvorila", rekao je Jeremić.

"Nismo mi organizovali etničko čišćenje Hrvata iz Srbije već je to učinila Hrvatska sa Srbima, niti smo mi podneli tužbu za genocid", podsetio je Jeremić.

On je ocenio da će 2010. godina biti ona u kojoj će građanima Srbija "biti vraćeno fundamentalno evropsko pravo" da slobodno putuju.

U sledećoj godini i naši građani će se osećati kao i svi drugi Evropljani, biće im vraćen ponos i moći će bez ponižavanja i slobodno da putuju kao i sav normalan svet, rekao je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.