Jeremić uputio predlog Srbije Ban Ki-munu

Izvor: Studio B, 20.Apr.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić uputio predlog Srbije Ban Ki-munu

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uputio je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-munu pismo s predlogom Srbije u vezi sa istragom navoda iz izveštaja o ilegalnoj trgovini ljudskim organima

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uputio je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-munu pismo s predlogom Srbije u vezi sa istragom navoda iz izveštaja o ilegalnoj trgovini ljudskim organima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, rečeno je u Ministarstvu spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poslova.

Jeremić je uputio pismo Banu juče popodne, nakon što je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom razgovarao o daljim koracima koje treba preduzeti u vezi sa tim pitanjem.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije založili su se juče za objektivnu, nepristrasnu istragu navoda iz Martijevog izveštaja pod okriljem UN, ističući da po tom pitanju nikako ne sme biti dvostrukih standarda.

Prema Jeremićevim rečima, neophodna je kredibilna međunarodna istraga pod okriljem UN zbog teritorijalne jurisdikcije organa koji će tu istragu sporovoditi, ali i zato što su svi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije istraživani uz mandat SB UN.

"Ako to sada ne bi bio slučaj, teško bismo se oduprli utisku dvostrukih standarda", upozorio je Jeremić.

Podsećajući da mandat za istragu - koja će biti obavezujuća za sve - može dati samo Savet bezbednosti, čiji Srbija nije član, Jeremić je istakao da veruje da Beograd može u potpunosti da se osloni na Moskvu.

Lavrov je sa svoje strane rekao da će Rusija podržati inicijativu Srbije.

"Mora doći do nepristrasne istrage navoda iz izveštaja Dika Martija i po tom pitanju podržavamo poziciju Srbije", rekao je Lavrov.

On je dodao da su i manji zločini bili predmet istrage međunarodnih organa i naglasio da po ovom pitanju ne sme biti dvostrukih standarada.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.