Jeremić: Srbija protiv naoružavanja

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija protiv naoružavanja

Njujork -- Srbija podržava punu i doslednu primenu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je u Njujorku ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Podržavamo punu i doslednu primenu obaveza iz Sporazuma", istakao je Jeremić u govoru na ministarskoj konferenciji u sedištu Ujedinjenih nacija, posvećenoj tom sporazumu, koji je pre 40 godina stupio na snagu.

"Verujemo da sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih proba može da bude ključni dopunski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokument NPT-a. Srbija pozdravlja inicijative generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da se održi ministarski sastanak da bi taj sporazum stupio na snagu što je moguće pre", naglasio je šef srpske diplomatije.

On se založio za intenziviranje razgovora da bi se u bliskoj budućnosti zaključio sporazum o fisionim materijalima.

"Želim da naglasim da, čak i između 1992. i 2000. godine, dok je moja zemlja bila pod režimom teških sankcija, koje su snažno pogodile obične građane i uništile ekonomiju, nastavili smo da poštujemo svoje obaveze iz sporazuma", istakao je Jeremić.

Ministar je ocenio da je jedna od posledica globalne međuzavisnosti i sve veća spremnost zemalja da pokažu više poštovanja prema bezbednosnim interesima drugih.

"Posledice oblaka u obliku pečurke neće se zaustaviti na državnoj granici. To važi i za nedavnu erupciju vulkana na Islandu, sezonu uragana na Karibima, čak i za pogoršanje životne sredine koje doprinosi promenama klime širom sveta", istakao je Jeremić.

On je, ipak, ukazao da postoji jedna velika razlika - prirodne katastrofe, bez obzira na to da li naše aktivnosti imaju ulogu u njihovoj pojavi, uglavnom su van naše mogućnosti kontrole, što se ne može reći za nuklearno oružje.

Jeremić je istakao da se treba dogovoriti o modalitetima jačanja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao i da ona ne sme biti predmet politizacije.

Šef srpske diplomatije je pozdravio nedavno potpisivanje sporazuma o ograničenju ofanzivnog strateškog naoružanja između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, ali je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka Ženevske konferencije o razoružanju.

Ministar Jeremić je, govoreći o trećem ključnom cilju sporazuma - miroljubivom korišćenju nuklearne energije, ukazao da je Srbija preduzela određeni broj konkretnih koraka da bi ojačala nuklearnu bezbednost na zapadnom Balkanu, fokusirajući se na sigurnu, civilnu primenu atomske tehnologije na poljima kao što je medicina.

Jeremić je podsetio da je u maju 2009. godine Skupština Srbije usvojila zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja i nuklearnoj bezbednosti, da bi dovršila harmonizaciju domaćeg zakonodavstva sa najstriktnijim međunarodnim standardima.

Taj zakon, takođe, ustanovljava nezavisnu Nacionalnu nuklearnu agenciju, koja će sredinom 2010. postati potpuno operabilna i biti odgovorna za kontrolu i sprovođenje zakona.

"Naša sigurnost, možda i naš opstanak, je u pitanju i nijedna država sama to ne može da učini. Potrebna je univerzalna globalna vizija, hrabrost lidera i strateška vizija. Ono što nam je potrebno je akcija, a ja verujem da nema skretanja kad se radi o eliminisanju pretnje nuklearnim uništenjem", zaključio je Jeremić.

Na konferenciji u Njujorku učestvuju ministri inostranih poslova svih zemalja potpisnica Sporazuma iz 1970, koji okuplja sve članice UN, osim Indije, Pakistana, Izraela i Severne Koreje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.