Izvor: B92, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori - sa ili bez gubitaka

Beograd -- Analitičari se ne slažu da li je Srbija na dobitku ili gubitku zbog dogovora političkih stranaka o ustavnom zakonu i izborima.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da su parlamentarne stranke dogovorom o ustavnom zakonu i izborima tražile i našle formulu i rešenje u kom neće biti gubitnika među strankama i kojim će svi biti relativno zadovoljni. Međutim, analitičar Vladimir Goati ocenio je da je Srbija na gubitku jer će parlamentarni izbori biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održani u januaru, a ne u decembru.

Saradnik Instituta društvenih nauka Vladimir Goati ocenio da je Srbija na gubitku jer smatra da su parlamentarni izbori morali biti održani u decembru, zbog ozbiljnih stvari sa kojima se Srbija suočava na unutrašnjem i spoljnjem planu.

Prema njegovim rečima, odlaganje izbora za januar nije dobro za Srbiju, jer ona "hoda na jednoj, umesto na dve noge" jer se vlada "potpuno raspala".

Goati je rekao da su "dobitnici" iz ovog odlaganja političke stranke i to pre svega neke koje su na vlasti.

Zbog razdvajanja predsedničkih i parlamentarnih izbora, prema Goatijevim rečima, na gubitku će biti najpre poreski obveznici, a profitiraće radikali, socijalisti i Demokratska stranka Srbije.

Goati je uveren da će, uprkos razdvajanju parlamentarnih i predsedničkih izbora, Srbija u januaru imati dve "mega stranke" DS i Srpsku radikalnu stranku, dok će Demokratska stranka Srbije, sa 10 do 15 odsto osvojenog biračkog tela "imati ugodnu poziciju da bira izmedju radikala i demokrata".

Vukadinović: Bez gubitka

Vukadinović je rekao da je neosnovana teza da je Demokratska stranka, koja se zalagala za istovremeno održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u decembru, mnogo popustila i izgubila tim dogovorom.

"Ta teza se plasira pre svega u propagandne i predizborne svrhe iz krugova bliskih toj stranci. DS je dobio izbore za koje se godinama zalaže i to samo nekoliko nedelja od datuma koji je tražio", kaže Vukadinović.

"I Demokratska stranka Srbije je relativno zadovoljna jer će na izbore ipak izaći s jednim važnim ispunjenim predizbornim obećanjem, a to je usvajanje Ustava", smatra on.

"Na čelu heterogene i manjinske vlade DSS se nekako dokopao izborne godine i izbegao utisak da je Vlada pala jer su izbori došli logično posle usvajanja Ustava", rekao je Vukadinović.

"Socijalistička partija Srbije je uspela da malo pomeri termin održavanja izbora i tako dobije nešto vremena za pokušaj stranačke konsolidacije, a Srpska radikalna stranka je uspela da razdvoji održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora i da demonstrira nepopustljivost prema željama DS-a i međunarodne zajednice", kaže on.

Vukadinović ocenjuje da G17 plus u poslednji čas uspela da reafirmiše svoj opozicioni potencijal i da je pokazala kakav-takav privid doslednosti kada je reč o ostavkama ministara iz te stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.