Ivanović: Pratnja od UNMIK-a

Izvor: B92, 22.Feb.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Pratnja od UNMIK-a

Beograd, Priština -- Zvaničnici Srbije nikada ne traže dozvolu za ulazak na Kosovo pošto je ono prema Rezoluciji 1244 deo Srbije, kaže državni sekretar Oliver Ivanović.

Reagujući na izjave kosovskih zvaničnika da predstavnici Srbije moraju da dobiju dozvolu Prištine kako bi došli na Kosovo, on kaže da, "dokle god bude međunarodnih predstavnika ovde, nama neće biti potrebna dozvola".

"Ne mogu nam zabraniti da uđemo, niti će ko poštovati tu njihovu, eventualnu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabranu", rekao je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je kazao da se boji da je "to, zapravo, početak konflikta koji kosovski Albanci namerno forsiraju, sa namerom da skrenu pažnju svoje javnosti sa teške ekonomske situacije zapodevanjem kavge".

On je objasnio da se srpski zvaničnici obraćaju UNMIK-u, i to ne da traže dozvolu za ulazak, već pratnju, "jer se, objektivno, osećaju nebezbedni prilikom poseta srpskim enklavama i, uopšte, srpskoj zajednici".

Povodom izjave kosovskog ministra unutrašnjih poslova Zenuna Pajazitija da je vlada zabranila posetu ministru za Kosovu i Metohiju Goranu Bogdanoviću, Ivanović je ukazao da ni tada "nije bilo razloga da mi od bilo koga tražimo dozvolu, nego je upućen zahtev za pratnju".

"Ta pratnja nije odobrena, iz ne znam kog razloga. Tu ne postoji zvanično objašnjenje", rekao je Ivanović.

Tači: Ostaje na snazi zabrana

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da kosovska vlada ostaje privržena odluci o zabrani ulaska na Kosovo srpskih predstavnika koji ne poštuju novi ustavni red.

"To je samo početak", rekao je Tači za prištinski dnevnik Ekspres, komentarišući odluku o zabrani posete srpskog ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića. "Na Kosovu će se poštovati zakonitosti. Srbija treba da zaboravi Kosovo", rekao je Tači.

Zvanična Priština je postavila uslov da svaki zvaničnik koji želi da poseti Kosovo treba da poštuje institucije i zakone Kosova. Visoki predstavnici policije Kosova kažu da će sprovoditi svaku odluku vlade Kosova o zabrani ulaska visokih zvaničnika Srbije.

Generalni direktor policije Kosova Šeremet Ahmeti je rekao za dnevnik Koha Ditore da se "ista mera: zaustavljanje ili hapšenje, može primeniti i za predsednika Srbije Borisa Tadića, ako pokuša da uđe na Kosovo".

"Svi oni koji posećuju Kosovo, ne kao obični građani, treba da imaju saglasnost vlade Kosova. Mi ćemo preduzeti mere koje su predviđene zakonom u svim okolnostima", rekao je Ahmeti.

Koha Ditore navodi da je vlada Kosova naredila policiji da zabrani ulazak na Kosovo ministra Bogdanovića i da ga, u slučaju njegovog odbijanja da to učini, uhapsi jer "nije objasnio cilj posete".

Zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao za ovaj dnevnik da će se u budućnosti iste mere primeniti i prema drugim zvaničnicima Srbije.

"Mi ćemo biti oprezni i pogledati koje su agende njihovih poseta i da li su u suprotnosti sa pravnim redom. Bili smo dovoljno strpljivi do sada", rekao je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči za Koha Ditore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.