Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iber: Savet Evrope i Srbija

Beograd -- Deni Iber kaže da se promene u Srbiji dešavaju brzinom koja se čini neverovatnom za nekog ko dolazi iz zapadne Evrope.

"Mnogo stvari se desilo od kada sam ja došao u Srbiju pre nešto više od godinu dana. Za nekog ko dolazi iz zapadne zemlje, kakva je Francuska, neverovatno je kojom brzinom se stvari menjaju u Srbiji," rekao je šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu na završetku svog mandata u Beogradu.

On je u intervjuu Fonetu podsetio da je predsedavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Komitetu ministara imalo težak početak, jer vlada nije bila formirana, a lider Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je bio izabran za predsednika parlamenta.

Uprkos tome, nova vlada je na kraju iskoristila dobre pripreme i skoro u potpunosti sprovela "intenzivni i ambiciozni" program, naglasio je Iber i konstatovao da je Srbija "pokazala smisao za odgovornost i kompromis".

"Moj prvi cilj je bio da Srbija uspešno predsedava i odlazim sa osećanjem da je taj uspeh realnost", dodao je Iber i istakao da je Srbija ostvarila napredak u reformama.

On ima osećaj da ne postoji ravnoteža između izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti. "Vlada u Srbiji je veoma moćna, a parlamentu tek treba omogućiti da ispuni svoju ulogu u kontroli vlade. Takođe, treba unaprediti samostalnost pravosuđa", ocenio je Iber.

Savet Evrope podržava teritorijalni integritet svih svojih članica, uključujući i Srbiju, do eventualnog donošenja drugačije rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i nada se kompromisnom rešenju, iako nema stav o budućem statusu Kosova, rekao je Deni Iber.

On je napomenuo da je SE već angažovan na Kosovu da bi se poboljšali standardi života i da sprovodi program obnove kulturnog nasleđa. "Mi obnavljamo manastire koji su uništeni u nemirima u martu 2004", precizirao je Iber.

Kao neke od glavnih pomaka označio je usvajanje novog ustava, koji se, kako je rekao, uglavnom smatra da je u skladu sa evropskim standardima i "funkcionišuću koaliciju glavnih evropski orijentisanih partija".

"Ono što čeka Srbiju jeste uspostavljanje demokratije koja u potpunosti funkcioniše, a to znači da sve tri grane vlasti moraju da ispunjavaju svoju ulogu i kontrolišu jedna drugu", napomenuo je Iber.

On je najavio da će SE nastaviti da radi na poboljšanju političkog imidža u Srbiji i sprovođenju programa saradnje u oblastima decentralizacije, demokratskih i reformi pravosuđa, unapređenja ljudskih prava, međureligijskog dijaloga i prava manjina.

Iber je, pri tome, podsetio da je, na osnovu članstva u SE, ljudima u Srbiji omogućen i direktan pristup Evropskom sudu za ljudska prava. "Mi imamo odgovornost da ukažemo ljudima na sve to i da iskoristimo SE da im poboljšamo život", zaključio je Iber.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.