Haradinaj: Kosovska vlada u septembru

Izvor: Akter, 14.Avg.2014, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Kosovska vlada u septembru

Vladu Kosova će oformiti koalicija tri albanske partije, DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo, uz podršku Srpske i drugih manjina

Ovo je izjavio je za RTK2 predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradina,j najavljujući formiranje vlade sredinom septembra. On je rekao da će kosovska vlada biti formirana bez obzira na odluku Ustavnog suda i izrazio je uverenje da će on biti na čelu te vlade, preneo je Radio Kontakt >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Plus.

"Bilo kakva da je ta odluka neće promeniti politički pravac Kosova. Koalicija DKS-AZBK-Inicijativa za Kosovo, zatim Srpska lista i ostale zajednice, Turci, Bošnjaci, Romi, Aškalije, Egipćani i većina izabranih poslanika u Skupštini, uključujući Samoopredeljenje, smatraju da je dosta Tačijeve vlade“, rekao je on. Haradinaj je odbacio mogućnost organizovanja novih izbora, jer „niko nema vremena za to".

Kandidat za mandatara je rekao da je za nastavak dijaloga sa Beogradom, ali sa novim ciljevima. "Imamo neke ciljeve koje želimo da postignemo tim dijalogom. Uspeli smo da 19. aprila postignemo taj sporazum, puno toga se desilo, ali moramo i kao zemlje bilateralno da imamo dijalog. Cilj je da se jednog dana Kosovo i Srbija međusobno priznaju i da svi idemo prema evropskom putu“, rekao je Haradinaj.

Prema rečima Haradinaja, ukoliko on bude na čelu vlade, formiranje Zajednice srpskih opština ići prema planu. "Odluka o Zajednici opština, koja je po nama unutar Ahtisarijevog plana i u skladu sa Ustavom već postoji, to ne vidimo kao neki problem. Interpretacija nadležnosti Zajednice ponekad zavisi od toga ko govori i gde, ali to ne vidim kao problem u budućnosti“, rekao je on.

Lider Alijanse za budućnost Kosova smatra da će Specijalni sud za istragu zločina OVK počinjenih nad Srbima pokazati da li je bilo zločina i ko su počinioci, a istina se, kako je istakao, "mora znati".

"To može jedino sud da kaže. Ali moj princip je da počinilac, bilo ko da je, mora pred sud, bilo da li su žrtve Albanci ili Srbi". Haradinaj je podsetio da je 10 godina bio u Hagu, i da je na kraju bila doneta presuda u kojoj se, kako je naveo, kaže da „ne samo da nije počinio zločine nego je radio sve što je mogao da se ne dese zločini“.

Upitan da li nakon suđenja u Hagu i oslobađanja očekuje da se ponovo nađe na optuženičkoj klup,i Haradinaj je odgovorio da "nije optužen i da to neće biti ni ubuduće", ocenivši da se protiv njega vodi propaganda koja često dolazi upravo od političkih protivnika sa Kosova.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.