Hag: Šaljić ne može, Mezjajev neće

Izvor: B92, 13.Jul.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Šaljić ne može, Mezjajev neće

Hag -- Ratko Mladić ne doprinosi razrešenju situacije time što insistira da glavni branilac bude Miloš Šaljić, koji je sam potvrdio da ne ispunjava uslove Tribunala.

Predstavnik suda u Hagu Martin Petrov navodi da advokat Šaljić ne govori nijedan od zvaničnih jezika suda, engleski i francuski, te ne može biti glavni branilac.

Sud proverava kvalifikacije ruskog pravnika Aleksandra Mezjajeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koga je Mladić takođe predložio, ali je sam Mezjajev kazao zvaničnicima Tribunala da ne želi da bude Mladićev glavni zastupnik.

Prema rečima Petrova, zvaničnici sekretarijata razgovarali su sa Šaljićem i Mezjajevom, novi sastanci su zakazani, a Mezjajev će danas polagati ispit iz znanja jezika.

Petrov je nagovestio da bi odluku o zahtevu Mladića da za branioce budu imenovani Šaljić i Mezjajev sekretarijat Tribunala mogao da donese do kraja ove nedelje.

Ukoliko taj zahtev bude odbijen, Mladić će morati da predloži nove advokate koji ispunjavaju uslove suda.

To je neophodno ne samo zbog toga da bi imao kvalifikovane branioce, nego i zato što je od Tribunala zatražio da finansira njegovu odbranu, naglasio je Petrov.

On je naznačio da "nema dileme da Mladić razume pravila suda", zato što su službenici sekretarijata, tokom proteklih šest nedelja, sproveli "opširne konsultacije" sa njim o postavljanju branilaca.

Ukoliko želi da mu Tribunal finansira odbranu, Mladić ta pravila mora poštovati, podvukao je Petrov.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.