G17: Pomoć osobama s invaliditetom

Izvor: B92, 05.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17: Pomoć osobama s invaliditetom

(FoNet)

Beograd -- Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) i stranka G17 plus potpisale su danas u prostorijama te stranke Protokol o saradnji.

Tim dokumentom G17 plus se obavezao da će se u narednom sazivu parlamenta njegovi poslanici zalagati za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Zamenica šefa Poslaničke grupe G17 plus Snežana Stojanović-Plavšić kazala je da taj ugovor garantuje bolju zaštitu osoba sa invaliditetom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Bolja zaštita tih osoba garantuje se i kroz ratifikaciju konvencije UN-a o zaštiti prava osoba sa invaliditetom i kroz donošenje Zakona o zapošljavanju i svih drugih pratećih zakona koji će osigurati bolji i bezbedniji položaj osoba sa invaliditetom u društvu, ukazala je.

Ona je dodala da je ta stranka uvek podržavala donošenje i poboljšanje zakona kojima se reguliše položaj osoba sa invaliditetom u društvu i podsetila da je upravo G17 plus prva uvela u Skupštinu osobu sa invaliditetom kao svog poslanika.

Predsednik NOOIS-a Milan Stošić kazao je da je želja te organizacije bila da se potpisivanjem protokola osobama sa invaliditetom koje ona okuplja zvanično obeća da će se G17 plus zalagati pre svega za sistemska rešenja u toj oblasti, kao što je slučaj u evropskim zemljama.

Stošić je izneo očekivanje da će i G17 plus, kao i druge stranke dati zajednički doprinos u poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Poslanica G17 plus-a i član NOOIS-a Gordana Rajkov kazala je da je potpisivanje protokola "sjajan korak napred i prvi put da se NOOIS na organizovan način uključuje u politički život zemlje, u skladu sa motom te i svetske organizacije osoba sa invaliditetom - Ništa o nama bez nas".

Član Predsedništva G17 plus Vladimir Ilić kazao je da je donošenje Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom prvi korak za uključivanje osoba sa invaliditetom u društvo, poboljšanje njihovog statusa, kao i njihovog materijalnog stanja.

On je izrazio očekivanje da taj Zakon bude donesen do kraja ove godine i dodao da bi njime bio uveden kvotni sistem, što bi značilo da 7.000 osoba sa invaliditetom u 2009. dođe do posla.

Protokol o saradnji ranije je potpisao predsednik G17 plus Mlađan Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.