Izvor: B92, 07.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: Umesto Kosova budućnost u EU

Dubrovnik -- Američki zvaničnik Danijel Frid pozvao Srbiju da ne insistira na tome da zadrži Kosovo, već da izabere budućnost u okviru EU.

"Pitanje u vezi sa Srbijom nije da se vidi da li pokušava da zadrži Kosovo, pošto ga je Milošević već izgubio. Pitanje je da li Srbi žele da uzmu Evropu", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske poslove Danijel Frid u intervjuu Frans presu. "Naš odgovor je: dobrodošli ste", izjavio je Frid na marginama dvodnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kroacija samita koji je počeo u petak u Dubrovniku.

Prema rečima Frida, poruka samita je da Balkan može da uspešno završni evroatlantsku integraciju, isto kao što je bio slučaj sa zemljama centarlne Evrope, pod uslovom da premosti prepreku koju čini problem statusa Kosova.

"Ironija je to što je jedini način da svi Srbi žive u jednom političkom entitetu bila Jugoslavija. Ali, srpski nacionalisti su je uništili tokom ratova devedesetih godina", rekao je američki zvaničnik.

"Drugačiji način da svi Srbi žive u jednoj političkoj zajednici je da pristupe EU", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara.

Na pitanje da li će kosovski Albanci pokazati strpljenje u daljem rešavanju pitanja statusa Kosova, američki visoki zvaničnik je rekao: "Oni su čuli predsednika SAD Džordža Buša. On je bio vrlo jasan. Rešenje će biti nezavisnost Kosova".

Na Kroacija samitu učestvuju predsednici država ili vlada Hrvatske, Rumunije, Letonije, Moldavije, Slovačke, Gruzije, zvaničnici sa Kosova i visoki funkcioneri međunarodnih organizacija. Ostale zemlje, kojih je na samitu zastupljeno oko 40, predstavljene su zvaničnicima drugih nivoa, a iz Srbije učestvuje šef dipomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je sinoć imao niz bilateralnih susreta sa učesnicima Samita - pored ostalih, sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Denijelom Fridom i ministrom spoljnih poslova Španije Migelom Angelom Moratinosom.

Samardžić: Lažna dilema Kosovo ili Evropska unija

Povodom izjave Danijela Frida da Srbija Treba da bira između Evropske unije(EU) i Kosova, naš stav je da je to lažna dilema i lažni izbor, Srbija samo sa Kosovom može da uđe u EU, izjavio je danas ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid je danas sa Kroacija samita u Dubrovniku pozvao Srbiju da više ne insistira na tome da zadrži Kosovo tako što će i dalje odbijati njegovu nezavisnost, već da, umesto toga, izabere budućnost u okviru Evropske unije.

"Mi kategorički odbacujemo američki poziv da Srbija prihvati da se na njenoj teritoriji pojavi nova albanska država", rekao je Samardžić za agenciju Beta.

On je u ime Vlade Srbije pozvao SAD da striktno poštuju međunarodno priznate granice i teritorijalnu celovitost Srbije.

Sanader: Srbija treba da bude kandidat za EU i NATO

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Dubrovniku da je bez Srbije teško zamisliti sledeću grupu zemalja-kandidata za ulazak u NATO i EU.

Sanader je u Dubrovniku rekao da ni regionalni razvoj nije moguć bez rešenja statusa Kosova.

Sanader je kazao da je u interesu cele Evrope da na idućem samitu NATO u Bukureštu 2008, napreduju članice Američko-jadranske povelje - Hrvatska, Makedonija i Albanija, a nakon toga i druge zemlje regiona.

"Hrvatska, o kojoj se govori kao o najnaprednijoj zemlji, zalagaće se za njihov prijem u NATO", kazao je Sanader, dodajući da je NATO "najbolji okvir" za politički i privredni razvoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.