FHP optužio Tužilaštvo

Izvor: B92, 10.Mar.2011, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP optužio Tužilaštvo

Beograd -- Nataša Kandić u "Kažiprstu" B92 optužila Tužilaštvo za ratne zločine. Napadi bez argumenata, ocenjuju u Tužilaštvu.

Svedoke na suđenjima za ratne zločine u Srbiji maltretiraju Tužilaštvo i policijska jedinica koja je zadužena da ih štiti - a sve da bi ih privoleli da odustanu od iskaza.

Do ovakvih zaključaka došao je Fond za humanitarno pravo i u pisanom izveštaju ih uputio državnom i pravosudnom vrhu još pre četiri meseca, rekla je u "Kažiprstu" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92 predsednica Fonda Nataša Kandić.

Tužilaštvo je reagovalo saopštenjem u kome se ti navodi demantuju, dok istovremeno najavljuju da će zamenik tužioca Natašu Kandić tužiti za klevetu.

Rat izjavama srpskog Tužilaštva za ratne zločine i nevladinog sektora se nastavlja. Posle izjave tužioca Vladimira Vukčevića da nevladine organizacije vrše medijski pritisak na njega zbog slučaja Dobrovoljačke i Jovana Divjaka, Nataša Kandić je u "Kažiprstu" B92 rekla da Tužilaštvo i policijska jedinica koja štiti zaštićene svedoke maltretiranjem pokušavaju da ih odvrate od iskaza.

"Oni ga odvraćaju i stalno mu govore – ma, doći će vreme kad ćeš ti okrenuti drugi list i prestati da se time baviš. Evo dokle ide to maltretiranje - oni su njemu isključili grejanje", navela je Kandićeva.

"To je jedan sad zatvoreni krug. Na primer mu daju novac za život na papiru koji mora da potpiše i ne može da prebroji novac. Kaže da je poslednji put utvrdio da je bilo 5.000 manje", rekla je ona.

Opširnije o navodima koje je u "Kažiprstu" iznela Nataša Kandić možete čitati u posebnoj vesti.

U MUP-u Srbije nismo uspeli da dobijemo komentar tvrdnji predsednice Fonda za humanitarno pravo, jer je načelnik Jedinice za zaštitu svedoka odsutan.

Osim pritiska na svedoke, Kandićeva u izveštaju koji poslala ministarstvima pravde, policije, predsedniku Srbije, Apelacionom sudu i delegaciji Evropske komisije, navodi i druge nedozvoljene radnje tužilaštva.

"Mi smo došli do podataka, naravno nemamo dokaze, ali smo iz nekoliko izvora došli do podataka da je za neko oslobađanje uzet neki novac. Prosto mora da se istraži, to je u okviru Tužilaštva za ratne zločine", rekla je Kandićeva.

"Neću da pominjem, zato što još uvek čekam da neko nešto preduzme tim povodom", rekla je ona.

Kandićeva tvrdi i da tužioci pripremaju svedoke odbrane za suđenja pred Haškim tribunalom.

Tužilaštvo za ratne zločine demantuje i najavljuje sudski postupak:

"Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije saopštava da će zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković podneti krivičnu tužbu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić zbog krivičnog dela klevete, zbog navoda da ’tužilaštvo uzima novac’ iznetih u emisiji ’Kažiprst’ B92, dana 10. marta 2011. godine."

"Tužilaštvo ocenjuje da ovakvi neargumentovani i zlonamerni istupi predsednice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić degradiraju i nanose štetu Tužilaštvu za ratne zločine i zameniku tužioca Stankoviću lično."

Opširniji odgovor Tužilaštva na optužbe FHP-a čitajte u posebnoj vesti.

Jedina reakcija države na izveštaj Fonda za humanitarno pravo, prema tvrdnji Nataše Kandić, stigla je iz tima ministra policije Ivice Dačića.

Međutim, posle gužve zbog evakuacije iz Libije svaki kontakt je prestao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.