Izvor: B92, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski dan protiv smrtne kazne

Lisabon -- Ministar spoljnih poslova Srbije proglasio sutrašnji dan Evropskim danom protiv smrtne kazne.

Vuk Jeremić, u svojstvu predsedavajućeg Komitetu ministara Saveta Evrope, danas je u Lisabonu, na konferenciji posvećenoj ukidanju smrtne kazne, ocenio da će Evropski dan protiv smrtne kazne obezbediti platformu za podršku njenom globalnom ukidanju.

"Proklamovanjem ovog dana ponovo potvrđujemo privrženost velikoj ideji Evrope i vrednostima koje nas spajaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Time potvrđujemo Evropu kao zonu bez smrtne kazne”, rekao je on.

"Istovremeno izražavamo čvrstu nadu da će ta zona ubrzo biti proširena na ostali deo sveta", rekao je Jeremić.

Iako je, prema rečima Jeremića, postignuto ukidanje u Evropi, smrtna kazna se primenjuje u drugim delovima sveta.

"Poštujemo razlike i drugačije običaje, koji nas ujedinjuju kao svetsku zajednicu, ali smatramo da je smrtna kazna suvišna razlika”, naveo je on.

"Upravo zbog toga Srbija podržava inicijativu da se u jednoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zatraži moratorijum primene smrtne kazne u svim zemljama sveta", izjavio je Jeremić.

On je konstantovao da je Evropski dan protiv smrtne kazne snažan politički i simbolički signal svetu da Evropa podržava osnovna ljudska prava.

Prema rečima Jeremića, Evropski dan protiv smrtne kazne pruža svim državama priliku da podstaknu zemlje u Evropi koje nisu ratifikovale protokole 6 i 13 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda da to što pre učine.

Jeremić je izjavio da Evropa predstavlja jedini kontinent gde se više ne primenjuje smrtna kazna. Savet Evrope je doneo pravne instrumente kojima se smrtna kazna stavlja van zakona.

Prema Jeremićevim rečima, pristupanje najstarijoj panevropskoj organizaciji zavisi od spremnosti zemlje kandidata da odmah uvede moratorijum na izvršenje smrtne kazne, kao i da se obaveže na njeno konačno ukidanje.

"Zaista sam ponosan na činjenicu da nije bilo izvršenja smrtne kazne ni u jednoj od 47 članica Saveta Evrope od 1997. godine, a u Srbiji od 1992. godine", izjavio je Jeremić.

Konferenciju o ukidanju smrtne kazne organizovali su Savet Evrope, Evropska komisija i Portugal, kao predsedavajući Evropskoj uniji.

Evropski dan borbe protiv smrtne kazne obeležavaće se svake godine različitim manifestacijama u članicama Saveta Evrope.

Pored Jeremića, na otvaranju konferencije u Lisabonu govorili su premijer Portugala Žoze Sokrateš, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis i drugi visoki zvaničnici.

Dejvis: Evropa bez smrtne kazne

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je da ukidanje smrtne kazne u Evropi predstavlja vrhunac napretka u odbrani ljudskog dostojanstva i ljudskih prava.

"To simobolizuje napredak koji smo postigli u pogledu ljudskosti civilizacije u Evropi", rekao Dejvis na međunarodnoj konferenciji posvećenoj ukidanju smrtne kazne.

Zbog toga je, kako je rekao Dejvis, proglašavanje 10.oktobra za Evropski dan borbe protiv smrtne kazne od samog početka bio zajednički poduhvat SE i Evropske unije.

Dejvis je rekao da bi SE i EU trebalo zajednički da rade na promovisanju napora da se uvede sveopšti moratorijum i eventualno globalna zabrana smrtne kazne, u okviru UN.

Prema rečima Dejvisa, ovo je godina bez smrtne kazne u svim članicama EU, jer ona nije izvršena u prethodnoj deceniji nigde u Evropi, sa izuzetkom Belorusije, koja nije članica SE.

Evropa je područje bez smrtne kazne, rekao je Dejvis i naveo da je 46 evropskih zemalja ratifikovalo Protokol 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja zabranjuje smrtnu kaznu u mirnodopskim uslovima.

Od 47 članica SE, jedino Rusija nije ratifikovala taj protokol.

Dejvis je rekao i da je većina članica SE potpisala i ratifikovala Protokol 13, koji zabranjuje smrtnu kaznu i u vreme rata.

Konačni prioritet SE je ukidanje smrtne kazne svuda u svetu, rekao je Dejvis i naveo da neki bliski prijatelji SE nastavljaju sa pogubljenjima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.