Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evroparlament o Kosovu

Priština -- Evropski parlament raspravlja o nacrtu rezolucije o Kosovu koju je predložio holandski poslanik Jost Lagendejk, predlažući nezavisnost.

Potpredsednik grupe socijalista u EP Hanes Svoboda je istakao da se u načelu slaže sa većinom postavki u nacrtu rezolucije, ali je postavio pitanje ko uopšte može dati nezavisnost, bilo da je to Evropska unija ili UN, i pod kojim uslovima.

Autor rezolucije, holandski poslanik Lagendejk je, međutim, istakao da smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je to jedino "pravo rešenje", dodavši da evropski građani moraju znati tačno mišljenje evropskih parlamentaraca.

U tom dokumentu se podržava stav da bi Kosovu trebalo dati nezavisnost i da njegov suverenitet treba da, na neko vreme, bude ograničen međunarodnim prisustvom.

Šef delegacije za Jugoistočnu Evropu u EP, nemački poslanik Doris Pak takođe je ocenila da ne može Evropski parlament da daje nezavisnost, ali je primetila i da je postojeće stanje neodrživo i da se mora naći rešenje.

Doris Pak je iskoristila raspravu i da se osvrne na stav Beograda i, posebno, zamerila predsedniku vlade Srbije Vojislavu Koštunici da "kad treba da smeni generalnog inspektora policije, onda jeste premijer, a kad treba da primi Ahtisarija, onda to nije"

U nacrtu rezolucije piše da konačno rešenje statusa Kosova mora da bude rezultat kompromisa između strana uključenih u taj proces.

Langedejkovim predlogom se određuje da nezavisnost omogućava Kosovu pristup međunarodnim finansijskim organizacijama i da ostvari svoje evropske težnje.

"Ograničen suverenitet uz međunarodno prisustvo je neophodan za održavanje multietničkog karaktera Kosova i očuvanju interesa i bezbednosti srpskog stanovništva na Kosovu kao i drugih etničkih manjina", piše u tom dokumentu.

Bugarski poslanik Stanimir Ilčev je, međutim, upozorio da bi, posle raspada bivše Jugoslavije, albanske pretenzije za nezavisnošću mogle izazvati ekplozije i pri tome ukazao da bi, uz Kosovo, takve težnje mogle da se ispolje i na jugu Srbije i u Zapadnoj Makedoniji.

Poziv građanima Kosova

Kosovski zvaničnici i KFOR pozvali su građane Kosova da se u narednim danima uzdrže od nasilja, kako bi Kosovo ostalo mirno i bezbedno.

Posle sastanka sa predsednicima kosovskih opština, premijer Kosova Agim Čeku, komandant KFOR-a Roland Kater i komesar međunarodne policije na Kosovu Stiven Kertis su istakli da je bezbednosna situacija u pokrajini mirna, ali su zatrazili da se građani uzdrže i ne priključe onima koji planiraju da remete mir i bezbednost.

"Situacija je mirna i ohrabren sam činjenicom da su ljudi dobro prihvatili poruku 'ne nasilju na Kosovu'", rekao je Kater.

KFOR će biti spreman da odgovori svakom izazovu pred kojim se bude nalazio, rekao je komandant KFOR-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.