Dopuna istrage o srpskim logorima

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dopuna istrage o srpskim logorima"

Osijek -- Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku zatražilo dopunu istrage o ratnim zločinima nad zarobljenicima u Stajićevu, Begejcima i drugim logorima u Srbiji.

Istraga je obuhvatila generala bivše JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića.

Dopuna istrage povezana je s krivičnim prijavama hrvatskih veterana u kojima se navodi da su im zlostavljači u logorima iznuđivali iskaze pod pretnjom mučenja, navodi Hrvatska radio-televizija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Istražni sudija u Osijeku je 13. januara dostavio tužilaštvu na odlučivanje spis o istrazi koja je vođena protiv Vasiljevića i Živanovića.

Tada je iz osječkog suda saopšteno da je istragom utvrđeno da je najmanje 21 identifikovani logoraš ubijen u logorima kao žrtva sistematskog zlostavljanja i to najčešće pripadnika vojne policije - čuvara u logorima, ali i pripadnika civilne milicije u Begejcima, Stajićevu i Staroj Gradiški.

Aleksandru Vasiljeviću, tadašnjem načelniku uprave bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, na teret se stavlja da je znao, ali da nije ništa učinio da spreči zlostavljanje, torture, silovanja i ubijanja u logorima osnovanim u septembru 1991.

Reč je o logorima u Begejcima i Stajićevu u kojima je komandant bio Živanović, kao i o logorima osnovanim u delovima zatvora u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški.

Ti logori su osnovani odlukom Uprave bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu bivše JNA, gde je načelnik bio Vasiljević, naveo je sud i dodao da je pod kontrolom Vojne policije bivše JNA u njima bilo zatvoreno hiljade civila i vojnih zarobljenika među kojima je bilo i žena i dece.

U istrazi koja je otvorena 2008. i pitano je više od sto svedoka, među njima i jedan zaštićeni svedok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.