Đurić: Uspešan dan za evropske integracije Srbije

Izvor: Studio B, 05.Sep.2014, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Uspešan dan za evropske integracije Srbije

Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Briselu da su uspešno okončane konsultacija predstavnika Srbije i Službe za spoljne poslove Evropske komisije o pregovaračkom Poglavlju 35 koje obuhvata i pitanje Kosova.

Đurić je rekao da će Srbija učiniti sve da proces evropskih integracija ne ugrozi srpske nacionalne interese.

"Danas je bio veoma dobar dan za evropske integracije Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Održali smo redovne konslutacije sa timom Ketrin Ešton. Mislim da je u EU prepoznat i valorizovan napor Srbije da sprovede one obaveze iz Briselskog sporazuma koje može, dok vlada u Prištini još nije formirana", rekao je Đurić posle neformalnih konslutacija o Poglavlju 35.   

On je rekao da će Srbija ostati "potpuno posvećena" sprovođenju Briselskog sporazuma, koji između ostalog podrazumeva formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu, a takođe se tiče i energetike i telekomunikacija.   

Đurić je kazao da Srbija "istovremeno" korača i prema EU i u pravcu stvaranja zajednice srpskih opština na Kosovu.   

"Evropske integracije su čvrsto opredeljenje vlade Srbije i sve insitucionalne i političke kapcitete stavljamo u funkciju kako bi taj važan nacionalni prioritet bio ostvaren", rekao je Đurić, ali je i dodao da će biti učinjeno sve da evropske integracije ne ugroze nacionalne interese Srbije.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta je poglavlje 35?

Izvor: B92, 05.Sep.2014

Srpska delegacija će u petak u Briselu sa predstavnicima Službe za spoljne poslove Evropske komisije neformalno razmatrati poglavlje 35 pristupnih pregovora...To je poslednje poglavlje koje prema spisku pregovaračkih pitanja razmatra razne teme koje se pojavljuju tokom pregovora, a koja nisu pokrivena...

Nastavak na B92...

U Briselu o poglavlju 35

Izvor: Akter, 05.Sep.2014

Delegacija Srbje na čelu sa šefom Kancelarije za KiM Markom Ðurićem će u Briselu razgovarati sa predstavnicima EU o poglavlju 35 o pridruživanju koje je vezano za Kosovo..Ðurić je juče, uoči neformalnih konsultacija u Briselu, izjavio da očekuje da EU na pozitivan način vrednuje sve što...

Nastavak na Akter...

Poglavlje 35 stiže na dnevni red pregovora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Sep.2014

Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu – za neke zemlje, kao tačke "razno" najlakše, za Srbiju ono glavno. Tiče se normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a delegacija Srbije sa predstavnicima Službe za spoljne poslove Evropske komisije u Briselu razjašnjava pojedinosti oko njegovog otvaranja....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.