Đilas: Kosovo učvrstilo Vladu

Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Kosovo učvrstilo Vladu

Beograd -- Ministar Dragan Đilas kaže da je politika oko Kosova učvrstila Vladu Srbije.

Jedinstvena politika oko Kosova i Metohije, predstavljena u Ujedinjenim nacijama, učvrstila je Vladu Srbije i jedan je od garanata njenog opstanka, izjavio je ministar bez portfelja, zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana, Dragan Đilas.

On je za Večernje novosti naveo da su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica u Njujorku pokazali jedinstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko odbrane Kosova, što je samo pojačalo stabilnost Vlade.

Odgovarajući na pitanje da li je zažalio zbog toga što je Demokratska stranka prepustila Koštunici premijersko mesto, Đilas je rekao da je Vlada u proteklih 120 dana uspela da uradi dosta pozitivnih stvari, odnosno da je uspela da realizuje gotovo sve što je DS obećao u predizbornoj kampanji.

Upitan kako će biti rešeno neslaganje DS-a i Demokratske stranke Srbije o terminu održavanja predsedničkih izbora, Đilas je rekao da je uveren da ta tema neće biti tema razdora u vladajućoj koaliciji i da će predsednik i premijer naći rešenje prihvatljivo za sve i najbolje za Srbiju.

Komentarišući mogućnost da DS pristane da predsednički izbori budu odloženi za 2008, Đilas je naveo da je Ustavni zakon jasan i da izbori moraju biti raspisani do kraja godine.

"Ne vidim razlog zašto bismo ih odložili. Ako nam neko pruži jake argumente za tako nešto, mi ćemo ih pažljivo razmotriti jer smo stranka koja poštuje koalicione partnere i uvek teži dogovoru zasnovanom na principima, a ne na političkim potrebama", kaže Đilas, član DS-a.

Odgovarajući na pitanje da li je jak argument da Srbiji nisu potrebni izbori dok se ne reši pitanje Kosova, Đilas je naveo da će "Boris Tadić biti predsednik Srbije još najmanje dve godine i da DS ne insistira na tim izborima zato što mu je stalo do tih izbora, nego do poštovanja zakona".

Đelić: Veća podrška očuvanju teritorijalne celovititosti

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da Srbija ima sve veću podršku u nastojanju da očuva svoj teritorijalni integritet.

"Po prvi put se sada čuje da će međunarodna trojka koja posreduje u pregorima Beograda i Prištine dati neki svoj predlog rešavanja budućeg statusa Kosova", rekao je Đelić novinarima u Centru Sava, gde je prisustvovao skupu o populacionoj politici.

Namera Srbije je, prema njegovim rečima, da u nastojanju da sačuva svoju teritorijalnu celovitost, pridobije što više evropskih zemalja.

Đelić je naglasio da je od velikog značaja da se spreči da rezolucijom u Savetu bezbednosti bude priznata jednostrana nezavisnost Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.