Đelić se izvinio Crnogorcima

Izvor: B92, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić se izvinio Crnogorcima

Potpredsednik Vlade Srbije

Beograd, Podgorica -- Božidar Đelić izvinio se Crnoj Gori zbog uvredljivih izjava savetnika predsednika Vlade Aleksandra Simića na račun crnogorske države

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić u izjavi za TV B92 kaže da je upućivanje protestne note minimum reakcije Crne Gore i ističe da bi isto uradila i Srbija kada bi je neko nazvao kvazidržavom. On navodi da Srbija mora da gradi dobre odnose sa susedima čak i kada joj se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne sviđa neki od njihovih poteza.

"Vlada Republike Srbije i Srbija priznaju Crnu Goru kao državu. Mi je poštujemo i gradimo dobrosusedske odnose sa Crnom Gorom. To je politika Vlade Republike Srbije, a sve ostalo su neki lični staviovi i ni na koji način Vlada Rep Srbije ne želi da omalovažava ili na bilo koji način uvredi građane Crne Gore", kazao je Đelić za B92 na obeležavanju završetka izgradnje druge faze poslovnog i tržnog centra "Er-port siti" na Novom Beogradu.

Na konstataciju novinara B92 da je ambasadorka Crne Gore uputila protesnu notu i rekla da očekuje izvinjenje i direktno pitanje da li bi on bio spreman da se izvini zbog onog što se čulo, Đelić je kazao:

"Evo, ja se izvinjavam Crnogorcima",kazao je on.

Simić i Ilić vs Crna Gora

Ceo skandal započeo je slučajem vladike Filareta koji štajkuje glađu jer mu je, zbog sumnje da pomaže haške begunce, zabranjeno da uđe u Crnu Goru.

U međuvremenu Aleksandar Simić, još žešće je izvređao Crnu Goru.

Savetnik Vojislava Koštunice Aleksandar Simić izneo je niz uvreda na račun Crne Gore upravo zbog Filareta. U međuvremenu, drugi ministar, Dragan Šutanovac, izjavio je da to nije stav Vlade Srbije i da se tom izjavom krši međunarodno pravo jer je Crna Gora međunarodno priznata država.

"Pravi problem je samovolja jedne kvazidržave, stvorene u naletu separatizma na prostoru bivše SFRJ, koja misli da svoju kvazidržavnost može ispraviti time što će trenirati strogoću", rekao je Simić.

"Ta država ne želi samo da izmisli naciju, jezik, da promeni pismo ili da stvori novu crkvu, već želi i da postojeće granice eparhija SPC budu u granicama te kvazidržave”, kazao je Simić za jučerašnji "Glas javnosti".

Danas, u izjavi za B92, Simić je pojasnio svoju izjavu o Crnoj Gori kao kvazidržavi: "Ona upravo oslikava stanje država koje se još nisu kvalifikovale za civilizacijske nivoe. Jer, država koja ne poštuje ljudska prava zapisana u međunarodnim dokumentima UN-a i Saveta Evrope i ljudska prava koja prevazilaze suverenitet jedne države, ne može da bude država koja ima civilizacijski i kulturološki nivo kao i ostale države članice", rekao je Simić. (cela izjava u MP3 formatu na kraju podnaslova o Filaretovom stanju)

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas posle podne telefonom s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Tadić i Vujanović su se složili da Srbija i Crna Gora moraju zajednički da rade na očuvanju dobrosusedskih odnosa i stvaranju što bolje klime za rešavanje svih problema između dve države, rečeno je Beti u Predsedništvu Srbije.

Tadić je danas razgovarao i s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem o krizi nastaloj štrajkom glađu vladike Filareta. Beta prenosi da je razgovarano o načinima za prevazilaženje krize i obnavljanju "bratskih i bliskih" odnosa Srbije i Crne Gore.

Crna Gora šokirana i traži objašnjenje

U Crnoj Gori, koja je sada samostalna i međunarodno priznata država, šokirani su ovakvim ponašanjem srpskih zvaničnika i traže izvinjenje.

Crnogorski zvaničnici smatraju da je Simić svojom jučerašnjom izjavom uvredio Crnu Goru i njene građane.

Crnogorska ambasadorka u Beogradu Anka Vojvodić uručila je srpskom Ministarstvu inostranih poslova oštar protest zbog izjave savetnika premijera Srbije. Anka Vojvodić je ocenila da su Ilić i Simić napravili veliku štetu Srbiji, a ne Crnoj Gori, a u protestnoj noti je vlastima u Srbiji zamereno i zbog nenajavljenog otkazivanja posete Crnoj Gori ministra za infrastrukturu Velimira Ilića.

"Zbog budućih dobrih odnosa dve države odlučili smo se na tu vrstu protesta", rekla je ona i dodala da joj je drago što je u medijima čula da Vlada Srbije nije stala iza postupaka dva službenika Srbije. "Sve što se juče dogodilo i ono što je ponovljeno toliko puta, ne s dobrom namerom i očigledno ne slučajno, zaslužuje izvinjenje", ocenila je ambasadorka.

Ona kaže da očekuje da će "izvinjenje uslediti javno, sa visokog nivoa".

Crnogorske vlasti zabranile su Filaretu da uđe u Crnu Goru pošto je Haški tribunal objavio njegovo ime na listi pomagača optuženima za ratne zločine kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Zbog takve odluke crnogorskih vlasti, vladika Filaret stupio je u štrajk glađu. U međuvremenu, Vlada Crne Gore zatražila je od Haškog tribunala tumačenje da li Filaretu ipak treba omogućiti ulazak u tu zemlju.

Šutanovac: Izjave o kvazidržavi nisu stav Vlade

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je izjava Aleksandra Simića da je Crna Gora "kvazidržava" štetna za Srbiju i njen narod i da ne predstavlja stav vlade.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, Šutanovac je rekao da je crnogorska reakcija na tu izjavu "minimum prihvatljivog reagovanja" i dodao da bi i on tako postupio da je neko Srbiju nazvao "kvazidržavom".

On je dodao da se na taj način krši i međunarodno pravo jer je Crna Gora međunarodno priznata država koja ima svoju zastavu ispred sedišta UN.

Šutanovac nije želeo da komentariše postupak kolege Velimira Ilića, koji je odustao od zvaničnog puta u Crnu Goru zbog toga što vladici Filaretu nije omogućen ulazak u tu zemlju.

Ilić: Ja nosim najviša priznanja SPC i zato...

A juče se ministar za infrastrukturu Velimir Ilić okrenuo i vratio u Beograd sa pola puta do Podgorice.

Na to se odlučio posle susreta sa Filaretom, na crnogorsko-srpskoj granici, koji štrajkuje glađu na granici sa Crnom Gorom, jer mu zvanična Podgorica ne dozvoljava ulazak zbog toga što ga Hag sumnjiči za pomaganje optuženima za ratne zločine.

Ministar Ilić i cela srpska delegacija trebalo je da se sastanu sa ministrima Crne Gore povodom pregovora o izgradnji autoputa Beograd-Bar.

I dok su crnogorski zvaničnici šokirani i traže izvinjenje, Srpska narodna stranka i Demokratska srpska stranka pozdravile su Ilićev gest i optužuju crnogorsku vlast da zabranom ulaska Filaretu "zatežu" odnose sa Srbijom.

Međutim, oni su usamljeni u svojim reagovanjima jer je većina političara šokirana Ilićevim ponašanjem i očekuju bar izvinjenje.

U međuvremenu, Ilić je sinoć izjavio Tanjugu da kada je odustao od puta u Podgricu, nije nameravao da izaziva neprijatnosti bilo kome, ali da crnogorska vlast mora da shvati da on, kao neko ko nosi najviša crkvena priznanja, drugačije nije mogao da postupi.

"Nisam hteo da napravim neku neprijatnost jer sve tamošnje kolege ministre poštujem i uvažavam, ali oni moraju da shvate da ja nosim najviša priznanja Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save, Svetog Simenuna i Vladike Nikolaja - i da zato ne mogu da se ponašam kako hoću u odnosu na vladiku", rekao je Ilić.

On je naveo da odluka o zabrani ulaska vladici Filaretu u Crnu Goru nikako nije smela da se dogodi, tim pre što su tamo bili dobrodošli i Hašim Tači i Agim Čeku.

Ilić je naglasio da je njegov odlazak u Crnu Goru bio važan jer su sa njim bili i direktori nekoliko javnih preduzeća i da je tamo trebalo da se održi niz veoma važnih sastanaka o avio i železničkom saobraćaju, izgradnji autoputa i formiranju mešovite komisije dveju vlada koja bi se bavila tim pitanjem.

"Svrativši prethodno na Jabuku i videvši na granici vladiku Filareta kako sedi na stolici u snegu, istrajavajući u svojoj upornosti da mu se dozvoli da obiđe svoje vernike, videvši ljude koji mu dolaze iz Pljevalja i odasvuda..., toliko sam se razočarao da drugačije nisam mogao da postupim", kazao je Ilić.

On je rekao da je tu, na granici, shvatio da politika radi nešto svoje što nema veze s građanima Srbije i građanima Crne Gore koji su, kako je rekao, željni ljubavi, dobre saradnje, dobrih odnosa dveju država.

Đilas: Ilićev potez neće ugroziti autoputeve

Ministar u Vladi Srbije Dragan Đilas ocenio je da otkazana poseta Ilića Crnoj Gori neće ugroziti izgradnju autoputa do crnogorske granice i saradnju Beograda i Podgorice. Đilas je u Kažiprstu Radija B92 ocenio i da je Ilićeva odluka o otkazivanju sastanka s crnogorskim ministrom saobraćaja Andrijom Lomparom pojedinačan potez jednog ministra, a ne i stav Vlade Srbije.

"To je pojedinačan potez jednog ministra. Smatram da je on pogrešan, naravno, da je Ilić trebalo da ode u Crnu Goru da pregovara o tom strateški važnom projektu i za Srbiju i za Crnu Goru, koji treba da spaja dve države, i trebalo je da u razgovoru s rukovodstvom Crne Gore ukaže na taj problem sa štrajkom glađu vladike Filareta i da pokušamo da rešimo taj problem jer on se može rešiti dogovorom, razgovorima, a ne marketinškim potezima", kaže Đilas.

Đilas je ocenio i da, iako Filaret ima "zanimljivu istoriju" iz perioda pre no što je postao mileševski vladika, nema nijednog materijalnog dokaza da je u manastiru Mileševi skrivao haške optuženike.

Aleksandar Simić o CG (B92) (1.54 MB)

Filaret ne ustaje

Desetog dana štrajka glađu na srpsko-crnogorskoj granici, zdravstveno stanje episkopa mileševskog Filareta je pogoršano, krvni pritisak mu je visok, kao i nivo šećera u krvi. Kako je izjavio njegov prijatelj Ratko Nikić, ovlašćen da komunicira s mediijima, Filaret je odlučio da u nedelju prestane da uzima i vodu, limunadu i lekove.

Zdravstveno stanje vladike Filareta pogoršano je sinoć, "kada nije mogao da služi liturgiju, malaksao je i legao, a od tada više ne ustaje iz kreveta", rekao je Nikić.

Filaret je nedavno izjavio da ne zna gde su Mladić i Karadžić, ali da bi im sigurno pomogao kad bi mu se za to ukazala prilika i dodao da su oni u njegovom srcu.

On je takođe na listi od 44 osobe sa prostora bivše SFRJ kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Vladika je u maju ove godine ponovo dospeo u javnost zbog svoje izjave na jednoj svečanosti da Srbi treba da idu za Hristom i svetim Savom, a ne za srpskim "jajarama i izdajicama" i upitao "šta Srbija ima da traži u Evropi", govoreći o "fukarama sa Zapada".

Filaret je tokom 90-ih takođe postao poznat nakon što se slikao sa mitraljezom i mrtvačkom glavom, a 2000. godine čestitao je pobedu Slobodanu Miloševiću. "Ja lično, kao episkop mileševski, ne vidim drugu ličnost za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije osim Slobodana Miloševića", rekao je tada Filaret.

Filaret je ranije bio optužen i za nelegalne građevinske radove na kulturnom dobru kod manastira Mileševa.

Patrijarh Pavle pisao Koštunici

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica primio je danas pismo patrijarha srpskog Pavla u kojem je ocenjeno da zabrana ulaska u Crnu Goru episkopu mileševskom Filaretu predstavlja kršenje pozitivnih propisa i prava garantovanih međunarodnim dokumentima.

U pismu srpskog patrijarha, koje je dostavljeno iz Vlade Srbije, ocenjeno je da je "nesporno da je episkopu Filaretu onemogućeno da obavlja svoju dužnost u pljevaljskom delu Mileševske eparhije, na delu teritorije u Crnoj Gori, i to kršenjem prava koja su garantovana postojećim pozitivnim propisima i međunarodnim dokumentima".

Episkop mileševski štrajkuje glađu na granici Crne Gore, jer mu je zabranjen ulaz, pošto je na listi osoba za koje se sumnja da pomažu haškim beguncima.

U pismu se navodi da je "stav prezentovan medijima da je razlog zabrane ulaska u Crnu Goru činjenica da je episkopovo ime na spisku

lica koja pomažu osumnjičenima za ratne zločine pravno neutemeljen".

Dodaje se da crnogorski državni organi nisu ni predočili ni uručili episkopu Filaretu nijedan pismeni akt kao osnov za zabranu ulaska u Crnu Goru koji bi mu, kako se navodi, dao potpunu i tačnu informaciju o razlozima takvog postupanja, a ujedno omogućio pravo na eventualnu žalbu, tužbu ili pak stvorio uslove za iniciranje odgovarajućeg postupka za zaštitu prava koja su povređena.

"Nesporna je činjenica da protiv vladike Filareta nikada nijedan državni organ bilo koje zemlje nije doneo pravni akt ili odluku kojom je utvrđeno da je vladika pomagao lica koja su izvršila krivična dela", piše u pismu koje je patrijarh Pavle uputio premijeru Koštunici.

"Nesporna je i činjenica da protiv preosvećenog nigde i nikada nije pokrenut bilo kakav krivični ili drugi postupak, koji su predviđeni za lica koja pružaju pomoć licima nakon izvršenog krivičnog dela", navodi se u pismu.

Sekulić: Nazire se rešenje

Crnogorski ministar kulture Predrag Sekulić izjavio je da se naziru neka rešenja u vezi sa episkopom mileševskim Filaretom.

"Vlada je u više navrata imala konsultacije o potpunom postu vladike Filareta i u ovom se trenutku naziru neka rešenja. Iz komunikacija koje kolege iz drugih resora imaju sa institucijama Evropske Unije tražimo rešenje, bilo da uđe u pratnji državnih organa ili neko drugo", rekao je Sekulić novinarima nakon sednice Vlade.

On je naglasio da je stav Crne Gore prema tom problemu prvenstveno posledica odnosa prema evropskim institucijama, a nikako odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, episkopu Filaretu ili bilo kome lično.

"Ukoliko je neka zemlja članica evropskih institucija i ukoliko želi da bude u EU mora poštovati odluke koje donose njene institucije. U istoj situaciji mislim da bi i Vlada Srbije postupila isto", kazao je Sekulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.