Đelić: Srbija faktor stabilnosti

Izvor: B92, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Srbija faktor stabilnosti

Beograd -- Božidar Đelić izjavio da će Srbija, bez obzira na neuspele pregovore u Badenu, ostati faktor stabilnosti na Balkanu.

Na okruglom stolu o evropskim integracijama u Beogradu, potpredsednik Vlade Srbije je ponovio da će Beograd nastaviti da traga za obostrano prihvatljivim rešenjem za Kosovo.

On je rekao da Srbija ne može da spreči pojedine države da priznaju eventualno jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da će učini sve da međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednicu ubedi da rešenje kosovskog pitanja treba da bude prihvatljivo za obe strane.

Đelić je naglasio i da pitanje Kosova ne treba povezivati sa integracijama Srbije u Evropsku uniju, jer su to dva odvojena procesa.

"Članice EU prepoznale su, ne samo da bi bilo nefer, već i neproduktivno, da se od Srbije traži da stavi koncesiju na Kosovo kako bi pristupila EU. To ovde neće prihvatiti i samo će odgovarati onima koji su protiv reformi i protiv evropskih integracija", kazao je Đelić.

On se osvrnuo i na to šta će se desiti ukoliko neke članice EU priznaju nezavisnost Kosova.

"To su neke članice, EU neće. EU nije član UN, nije država. Zato, tehnički, i ako dođe do tog nivoa, mi ćemo nastaviti sa implementacijom sporazuma i evropske agende", naveo je vicepremijer.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da je delegacija Srbije i u Badenu nastavila sa konstruktivnim pristupom u traženju rešenja za budući status Kosova i Metohije, dok je delegacija Prištine još jednom pokazala da "nije spremna za statusni dijalog".

Prema njegovim rečima, delegacija Srbije "potpuno je raširila spektar onoga što nudi u traženju kompromisnog rešenja", dok se delegacija Prištine ponašala kao da nema motiva za pregovore.

Samardžić je ocenio da će Priština u budućim koracima raditi samo ono što im se kaže, ističući da su "oni pod punom kontrolom SAD".

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić najavio je da će pre sednice Saveta bezbednosti o Kosovu, zakazane za 19. decembar, razgovarati s generalnim sekretarom UN Ki Mun Banom i predstavnicima 15 stalnih članica Saveta bezbednosti, kako bi još jednom ukazao na neophodnost poštovanja međunarodnog prava u određivanju statusa Pokrajine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.